nieuws

Politie pakt Gidi-fraudeur

Archief

De politie heeft een zoon van een assurantiemedewerker in Drachten aangehouden wegens (poging tot) fraude. Hij had geprobeerd enkele Friese assurantiekantoren geld afhandig te maken.

De jongen had op naam van een gefingeerde Stichting Beheer Toezicht in Hoevelaken een brief gestuurd aan een handjevol assurantiekantoren in Drachten en omgeving met daarin het aanbod de werkzaamheden voor het Gidi-proof maken van de kantoren uit te besteden tegen betaling van zo’n e 43.
Het geld moest worden overgemaakt naar de bankrekening van de ‘stichting’, die in werkelijkheid van de jongen zelf was. De brief was ondertekend door ene drs. Fred de Jong, een van de medewerkers van bureau D&O in Hoevelaken, waar het secretariaat van de stichting Gidi is gevestigd.
Volgens Willem van Es, voorzitter van de Stichting Gidi, stelt de zaak weinig voor. “Ze is te gering van omvang en te knullig van opzet om er serieus aandacht aan te geven. Bovendien is niemand financieel gedupeerd.”
Oplettendheid
De fraudezaak kwam aan het rollen dankzij de oplettendheid van vier assurantiekantoren. Zij kregen na het lezen van de brief argwaan en alarmeerden de stichting Gidi, die vervolgens bij de plaatselijke politie aangifte deed wegens (poging tot) fraude.
De politie was in eerste instantie niet bereid hoge prioriteit te geven aan de (fraude)zaak, maar bleek na aanmaning van de advocaat van de stichting alsnog bereid tot direct politieonderzoek. Binnen enkele dagen werd de klus geklaard: de rekening bleek bij de Rabobank in Drachten te lopen. De jongen, geen onbekende van de politie, was door oplopende gokschulden tot zijn daad gekomen.

Reageer op dit artikel