nieuws

Pensioenregeling ex-patriots schraler

Archief

Vorig jaar bood nog maar 42% van de multinationals een pensioenregeling op basis van eindloon aan werknemers die in het buitenland gaan werken. In 1991 gold de eindloonregeling nog in 79% van de bedrijven.

“Een verschuiving naar beschikbare-premieregelingen is een manier om de bedrijfskosten te beperken”, zo zegt Paul Kelly van onderzoeksbureau William M. Mercer, een onderdeel van Marsh & McLennan. Opvallend is dat Europese bedrijven meer geneigd zijn om voor ex-patriots een beschikbare-premieregeling te hanteren dan Noord-Amerikaanse bedrijven: 73% tegen 41%. Het percentage voor de vaste bijdrage van werkgevers in zulke regelingen ligt in Europa gemiddeld op 12%, tegen maar 5% in Noord-Amerika.
Een kleine meerderheid biedt inhoudelijk een speciale pensioenregeling aan ex-pats. Verder is bij overlijden vaak een dubbel jaarsalaris verzekerd en wordt bij arbeidsongeschiktheid een uitkering van 60% van het salaris geboden. Voor ex-patriots is voorts veelal een speciale dekking voor medische zorg geregeld. Internationale ziektekostenregelingen worden steeds populairder: 53% van de bedrijven biedt ex-pats zo’n regeling, tegen 29% tien jaar eerder.

Reageer op dit artikel