nieuws

Overwaardehypotheek van BLG en NAFD voor gepensioneerden

Archief

BLG Hypotheken richt zich met de Pensioen Optimaal Hypotheek (POH) op gepensioneerden, die door het sluiten van het product uit hun overwaarde extra vrij besteedbaar geld kunnen vrijmaken. BLG heeft de hypotheek, ontwikkeld met inkoopcombinatie NAFD, voorgedragen voor de verkiezing van het ‘hypotheekproduct van het jaar’.

Zowel BLG als NAFD (Nederlandse Associatie van Financiële Deskundigen) waren bezig met ideeën voor een speciaal op ouderen toegesneden hypotheek. “Het is eigenlijk een Senseo-achtig product”, zegt Raymond Neilen, hoofd marketing bij BLG. “We hadden hetzelfde idee en dat hebben we samen uitgewerkt.”
Basis voor de aflossingsvrije lening is de door een taxateur vast te stellen executiewaarde, die uiteraard hoger moet zijn dan de (resterende) hypotheekschuld. Uit de nieuwe hypotheek wordt de bestaande hypotheekschuld afgelost, inclusief oversluitkosten. Het resterende bedrag wordt deels gestort in een gegarandeerde direct ingaande lijfrente (DIL) en komt deels ter vrije besteding in handen van de klant. Uit de DIL worden de rentelasten voor de nieuwe hypotheek betaald. Afhankelijk van de situatie van de klant kan worden gekozen voor een lijfrentepolis van Reaal of Levob met een looptijd van twintig jaar.
“De klant kan de lening aflossen uit de verkoop van de woning of bij het aflopen van de polis een tweede DIL kopen”, zegt Neilen, die vorige week honderden intermediairs bijpraatte over het nieuwe product. “Wij wilden een transparant en consumentvriendelijke product maken. Daarom hebben we een deel van de provisie en de kosten geschrapt in dit product, zodat de opbrengst een stuk hoger is.” De adviseur krijgt voor de DIL geen provisie; die wordt betrokken in de rendementsberekening voor de klant. Bij Levob komt bovendien het rendement voor de verzekeraar over de DIL ten goede aan de klant.
BLG heeft de POH voorgedragen voor een nominatie voor de verkiezing van het ‘hypotheekproduct van het jaar’, die in februari plaatsvindt.
NAFD
De NAFD is een inkoopcombinatie, die is ontstaan uit een samenwerking tussen assurantiekantoren Schut (Nieuw-Vennep)_en Bliemer & Schluter (Leimuiden). Er zijn circa tien kantoren aangesloten bij de NAFD. “Daarnaast zijn we een soort denktank op het gebied van financiële dienstverlening. Het wordt steeds moeilijker om een boterham te verdienen in hypotheken, omdat steeds meer tussenpersonen de hypotheek zien als geldmotor. Daarom richten wij ons op het ontwikkelen van producten die afwijken van wat nu verkrijgbaar is. Met de POH zijn wij vorig jaar de boer opgegaan en uiteindelijk zijn we bij BLG terechtgekomen”, zegt Hans Bliemer, die met zijn kantoor voornamelijk op hypotheekgebied actief is. Schut richt zich vooral op pensioenen.
De inkoopcombinatie hoeft van Bliemer niet verder te groeien. “We willen een klein vuistje maken richting de grote partijen. Maar voor ons is kennisoverdracht ook heel belangrijk.” Daarvoor zijn ruim twintig mensen beschikbaar, die om advies gevraagd kunnen worden als één van de aangesloten tussenpersonen een probleem heeft. De groep bestaat uit onder meer vermogensbeheerders, financieel planners, bankdirecteuren en notarissen.

Reageer op dit artikel