nieuws

Opvolger Aequos van MoneyView maakt prijsvergelijking mogelijk

Archief

Onderzoeksbureau MoneyView heeft een vervolg gegeven aan Aequos, de vergelijkingssoftware voor levenproducten. Waar Aequos ‘alleen’ diverse productelementen (voorwaarde, dekking en kosten) op een rij zet, biedt AeQuote de mogelijkheid om premies en eindkapitalen met elkaar te vergelijken.

“We willen de transparantie in de branche verder helpen vergroten.” Die wens spreken Bram Bloemberg (directeur MoneyView Support) en Marc Jordens (commercieel manager) uit. Een kritische factor is de acceptatiegraad van de software bij tussenpersonen. MoneyView doet een ambitieuze poging door naar 3.500 adviseurs die iets met levensverzekeringen te maken hebben een cd-rom te sturen.
Dit schijfje bevat een miniversie van AeQuote: het gedeelte met berekeningen voor lijfrenteverzekeringen tegen koopsombetaling. MoneyView hoopt dat de ontvangers overgaan tot het bestellen van de ruimere AeQuote-versie met kapitaal- en lijfrenteverzekeringen. Op termijn staan uitbreidingen gepland met beleggingsrekeningen en pensioenverzekeringen.
De testversie wordt onder meer gestuurd naar leden van de NVA, NBVA en de VFFP, de vereniging van gecertificeerde financiële planners. Zij kunnen de complete software, in het kader van mantelovereenkomsten van hun organisatie met MoneyView, tegen gereduceerde abonnementsprijs aanschaffen: e 500 in plaats van e 750 per jaar. MoneyView stuurt abonnees periodiek een actuele versie; op termijn moet dat traject gaan verlopen via internet.
Goedkeuring
De demo biedt onder meer de mogelijkheid om voor lijfrentekoopsommen eindkapitalen van diverse verzekeraars met elkaar te vergelijken. De softwaremakers hebben een Generieke Rekenmodule ontwikkeld, waardoor productgegevens van diverse aanbieders op dezelfde manier in de database worden ingevoerd en doorgerekend. MoneyView gebruikt alleen de originele actuariële grondslagen en laat de uitkomsten van haar berekeningen goedkeuren door de verzekeraars zelf.
Probleem is nog wel de medewerking van de levensverzekeraars. Op dit moment staan in AeQuote producten van tien maatschappijen: Amev, AXA, Basic-life, Erasmus, Hooge Huys, Levob, Royal & SunAlliance, RoZeker, Zurich en Zwitserleven. Naar verwachting wordt dit aantal nog dit jaar uitgebreid tot twintig. Onder de afwezigen zijn nu nog grote namen als Nationale-Nederlanden, Aegon, Delta Lloyd, Stad Rotterdam en Achmea. Volgens Bloemberg zullen deze maatschappijen vroeg of laat wel volgen. “De roep om transparantie is onomkeerbaar. In principe kunnen we de producten van deze maatschappijen wel invoeren, daar hebben we voldoende gegevens voor. Maar we hechten aan de goedkeuring voor alle berekeningen van de maatschappijen zelf.”
Versies
AeQuote kent vier varianten: Pro, Analyzer, Developer en Profitscan. AeQuote Pro is net als het basisprogramma bedoeld voor het intermediair, maar kent extra mogelijkheden in de vorm van de inbouw van provisie en het berekenen van hoog-/laagconstructies.
Richting verzekeraars wordt AeQuote gepresenteerd als “een platform voor geïntegreerd productbeheer”. Met de versie Analyzer kunnen verzekeraars hun concurrentiepositie bepalen. Met de versie Developer kan de verzekeraar vervolgens zelf een product ontwikkelen of aanpassen en direct zien hoe die uitpakt ten opzichte van de concurrentie. De Profitscan ten slotte laat zien of het nieuw ontworpen product ook nog voldoet aan de interne normen voor winstgevendheid.

Reageer op dit artikel