nieuws

Opting out Ziektwet-vangnet

Archief

Het wetsvoorstel dat werkgevers de mogelijkheid geeft om risico te dragen voor het ‘wachtgeldfondsendeel’ van het Ziektewet-vangnet, ligt bij de Tweede Kamer.

Volgens het wetsvoorstel krijgen werkgevers de keus om zelf het risico te dragen voor ziekteverzuim dat – binnen de vangnetconstructie – gefinancierd wordt uit de ‘wachtgeldfondsen’. Het gaat hierbij om werknemers zonder een vast dienstverband, zoals uitzendkrachten en freelancers.
Toen een paar jaar geleden de Ziektewet deels werd geprivatiseerd, is voor bepaalde groepen werknemers de Ziektewet als ‘vangnet’ gehandhaafd. Dit ‘vangnet’ geldt behalve voor werknemers zonder vast dienstverband ook voor onder meer heringetreden arbeidsgehandicapten en vrouwen die verzuimen in verband met zwangerschap en bevalling. De opting-outmogelijkheid heeft geen betrekking op deze groepen.
De ziekteverzuimverzekeraars kunnen werknemers zonder vast dienstverband op diverse manieren in hun contracten ‘meenemen’. De Amersfoortse liet vorig jaar weten dat het zeer de vraag is of werkgevers dit risico willen verzekeren, maar als dit zo zou zijn, De Amersfoortse net als bij oproepkrachten een vast bedrag per dienstverband zou rekenen.

Reageer op dit artikel