nieuws

Optima: meer omzet met minder kantoren

Archief

Adviesketen Optima heeft in de eerste drie kwartalen 48% meer provisie geboekt. Het aantal kantoren wordt teruggebracht tot 42 eind dit jaar. Vorig jaar telde de keten nog 62 deelnemers.

Optima kondigde eerder dit jaar aan afscheid te nemen van kantoren die achterblijven qua omzet. Vooral in de inkoopcombinatie is gesnoeid: van de 35 deelnemers blijven er eind 2003 nog 15 over. “Wij willen alleen werken met kantoren die intensief zaken met ons doen”, aldus directeur Arjen van Dun. “Maar de grote omslag is gemaakt in de franchiseformule.” Daar blijft het aantal vestigingen stabiel op 27, maar tien franchisenemers is de wacht aangezegd. Met eenzelfde aantal nieuwe kantoren werd een samenwerking gestart. “We willen vooral starters aantrekken en eenmanskantoren die willen doorgroeien tot zo’n vijf medewerkers”, zegt Van Dun. “Voor hen bieden we onder meer opleidingen; wij kunnen een vestiging vanaf nul opbouwen”. De omzet van de franchiseketen was in de eerste negen maanden 37% hoger dan een jaar daarvoor.
De totale provisieomzet van Optima is in de eerste negen maanden gegroeid tot e 8,6 (5,8) mln. “Volgend jaar willen we op eigen kracht nog eens 25% groeien”, aldus Van Dun. Uit hypotheekbemiddeling werd 51% van de omzet gehaald; bemiddeling in levensverzekeringen bracht 31,3% van het totaal binnen. De eigen loondienst telt dertig medewerkers, die samen verantwoordelijk zijn voor ruim 47% van de omzet.

Reageer op dit artikel