nieuws

Oproep tot eenheid in Europese regels

Archief

De grote Europese banken en verzekeraars willen dat er meer eenvormigheid komt in de regelgeving voor de financiële markten in Europa. Consumenten en bedrijven zouden daar voordeel van ondervinden.

De oproep volgt op een rapport van de Europese Ronde Tafel van Financiële Dienstverleners, waarin zeventien grote, internationale banken en verzekeraars zijn verenigd. Vier van de zeventien ‘ridders’ zijn Ewald Kist (ING), Kees Storm (namens Aegon), Anton van Rossum (Fortis) en Rijkman Groenink (ABN Amro). Volgens Van Rossum doet integratie van Europese financiële markten de economie groeien. “Maar onze grensoverschrijdende activiteiten worden gehinderd door de verschillen in regelgeving en toezichtsmechanismen. Deze hinderpalen belemmeren mogelijke voordelen.”
Van Rossum pleit er bij de diverse overheden voor om voorrang te verlenen aan het onderwerp solvabiliteit. “Harmonisering van de regels voor solvabiliteit/liquiditeit is mogelijk én dringend.” Verder moet volgens Van Rossum de praktijk van toezicht eenvormig worden, richtlijnen op tijd worden uitgevoerd én moet het principe van ‘controle in het thuisland’ altijd worden toegepast, uitgaand van een ‘leidend toezichthouder’.

Reageer op dit artikel