nieuws

Openheid NVA-captives een jaar uitgesteld

Archief

Intermediairorganisatie NVA heeft de verplichte openheid van haar leden over aandelenbelangen van verzekeraars met een jaar uitgesteld. “Vanwege de samenloop met de gedragscode Gidi”, zo luidt de officiële verklaring.

In werkelijkheid blijken tientallen NVA-kantoren die geheel of gedeeltelijk eigendom zijn van een verzekeraar, lak te hebben aan de eis van de eigen vereniging. Zo bleek in februari uit een onderzoek van AssurantieMagazine onder een veertigtal NVA-captives (zie AM 3, pag. 1), dat 90% bestaande aandelenbelangen niet op het briefpapier vermeldt. De NVA eist sinds 1 januari van dit jaar van haar leden dat zij participaties van verzekeraars in externe uitingen melden: liefst het betreffende percentage, maar in ieder geval of er sprake is van een meerderheids- of minderheidsbelang.
Drie maanden na het AM-onderzoek is de situatie nauwelijks veranderd. Wel hebben alle Aegon-kantoren de naam Meeùs gekregen en melden deze kantoren, waaronder diverse NVA-leden, sinds 1 mei “gelieerd” te zijn aan Aegon. Verder ontstaan binnen de NN-kantoren samenwerkingsverbanden, waarbij de nieuwe organisaties zich gaan presenteren als “onderdeel van ING”. Deze fusiebedrijven zijn veelal lid van de NVA. Anderzijds weigeren gerespecteerde NVA-leden als Mandema & Partners (Den Haag) en Malherbe de Juvigny (Den Bosch) – zie elders op deze pagina – publiekelijk uitspraken te doen over het aandelenbelang van ING in hun kantoren. Inmiddels is duidelijk dat het meerderheidsbelangen betreft. De NVA-leden zijn echter niet van plan het ING-belang op hun briefpapier te vermelden.
Niet gerealiseerd
NVA-directeur Niels Mourits zei in februari nog dat het tweede kwartaal er één van uitgebreide controles werd en dat de leden nog in de eerste helft van dit jaar aan de eis zouden moeten voldoen. Inmiddels is Mourits overgegaan op een gedoogbeleid. “We hebben een ronde door het land gemaakt en dit onderwerp is uitdrukkelijk besproken. De leden hebben ons erop gewezen, en dat hebben we ons eerst niet gerealiseerd, dat deze eis eigenlijk samenloopt met de invoering van de gedragscode Gidi. De Gidi is op dit punt door de NVA ook uitgebreid.”
Mourits verwacht dat alle NVA-leden aan het einde van dit jaar zullen voldoen aan de Gidi, en dan met name het gebruik van de advieswijzer waarin de aandelenbelangen komen te staan. “Meeùs draagt het al uit en alle NN-clusters gaan het doen. Ik ben er zeer positief over.”

Reageer op dit artikel