nieuws

Ook Katwijk geeft starterslening

Archief

De gemeente Katwijk is de 23e gemeente waar starters op de woningmarkt met een laag inkomen gebruik kunnen maken van de starterslening.

Daarvoor wordt gebruik gemaakt van gelden uit het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. De lening overbrugt het verschil tussen de maximale lening volgens NHG-normen en de aankoopkosten van de woning. De lening is aanvankelijk renteloos en aflossingsvrij; rente en aflossing groeien na verloop van tijd mee met het inkomen.
De voorwaarden voor het verkrijgen van de lening verschillen per gemeente. Het maximale huishoudinkomen wordt gemiddeld genomen gesteld op zo’n e 36.000, terwijl enkele plaatsen ook een leeftijdslimiet stellen. De hoogte van de lening varieert van e 24.000 (De Lier) tot e 50.000 (Diemen). Sommige gemeenten, zoals Zeist, stellen als maximum 25% van de koopsom van de woning (Zeist), waarbij verschillende maxima worden gesteld aan de koopsom. In Katwijk geldt een maximaal leningbedrag van 25% van de koopsom tot e 30.000. De maximale verwervingskosten zijn e 200.000.
In de meeste plaatsen wordt jaarlijks maximaal e 1 mln beschikbaar gesteld voor startersleningen, die in een aantal gevallen alleen worden toegewezen bij aankoop van nieuwbouwwoningen. Van de grote steden doen alleen Utrecht en Groningen mee.

Reageer op dit artikel