nieuws

Onwettige fietsenverzekeraar wist van de prins geen kwaad

Archief

Voordat er in enig opzicht ongelukken konden gebeuren, is een onwettige portefeuille van circa 23.000 fietsverzekeringen gelegaliseerd door overdracht van deze polissen aan verzekeraar UVM/Unigarant. Met deze portefeuille van inkoopvereniging VI-Coactus in Enschede was een jaarlijks premie-inkomen via circa circa e 0,7 mln gemoeid.

De vereniging Coactus stond zelf aan de basis van de legalisering, want het was min of meer bij toeval (een fusie van haar accountant) dat iemand erop wees dat je zonder vergunning in het geheel niet mag verzekeren.
In oktober vorig jaar toog een bestuurslid van Coactus naar de Pensioen- en Verzekeringskamer om daar de ongemakkelijke kwestie voor te leggen. Daar werd duidelijk gemaakt, dat er twee mogelijkheden waren: òf als de wiedeweerga een onderlinge verzekeringsmaatschappij oprichten òf de verzekeringen overdragen aan een bestaande verzekeraar. Coactus koos uiteindelijk voor overdracht van de bestaande portefeuille aan een reguliere verzekeraar en dat werd UVM.
Officieel bericht
De verzekeringsactiviteiten van Coactus kwamen begin januari in de openbaarheid door het officiële bericht van overdracht van de portefeuille. Hierbij werd de aandacht getrokken door de volgende zinsnede over Coactus: “die het schadeverzekeringsbedrijf (…) zonder de vereiste vergunning van de Pensioen- en Verzekeringskamer uitoefent”.
Wat voor de buitenwereld een nieuwe kwestie was, was voor Coactus reeds een gepasseerd station. Administrateur Albert Driessen blikt desgevraagd terug: “Toen onze accountant afgelopen jaar fuseerde, wees iemand erop dat je zonder vergunning niks mag verzekeren”, aldus administrateur Albert Driessen (61). “Wij schrokken ons wild.” Driessen is sinds maart 1998 aan Coactus verbonden en toen kende de organisatie al enkele jaren fietsverzekeringen. Die polissen waren gekoppeld aan het eigen fietsmerk (Vico).
Coactus omvat circa veertig leden in het oosten van het land. Het gaat om winkels in huishoudelijke artikelen, ijzerwaren en sport- en recreatie-artikelen.

Reageer op dit artikel