nieuws

Ondernemer weet weinig over eigen hypotheek

Archief

Op het onlangs gehouden IIR Hypotheken Event presenteerde Avéro Achmea een bliksemonderzoek naar de kennis die ondernemers hebben over het sluiten van een hypotheek. Die kennis blijkt tegen te vallen.

Avéro Achmea had een bliksemonderzoek gehouden onder mkb’ers, die maar weinig af blijken te weten van hypotheekverstrekking. Zo weten zij niet dat de speciaal voor hen bedoelde hypotheken vaak een beperkte rentelooptijd en aflossingsmogelijkheden hebben. Ook zijn ondernemers zich er niet van bewust dat zij vaak een extra renteopslag moeten betalen. Verder denken veel van de geënquêteerde ondernemers ten onrechte dat zij net zoveel kunnen lenen voor een hypotheek als particulieren.
Bovendien gaat zeventig procent van de ondervraagden ervan uit dat zij ten opzichte van een particulier een beperkte keuze hebben in de aflossingsmogelijkheden. Het merendeel van de ondernemers geeft wel aan het logisch te vinden dat er bij de hypotheek een rechtsbijstandsverzekering en een brandverzekering wordt gesloten.
Ondernemers gaan voor een hypotheek het meest naar een bank (52,9%) of een tussenpersoon (43,4%). Slechts 3,7% sluit de hypotheek rechtstreeks bij een verzekeraar of geldverstrekker.
Hypothekenspel
De conferentiedeelnemers konden voor de tweede keer deelnemen aan het door For All Finance georganiseerde Hypothekenspel, waarbij een nieuwe hypotheekverstrekker in ons land opgezet moest worden. Dat spel werd gewonnen door Maureen Nederhoed (Welten Groep), Govert Krul (NIB Capital) en Tom Selij (De Hypotheker). Andere deelnemers waren o.a. David Jongeleen (directeur Hypotrust), Robin Baks (algemeen directeur DIN), Nikaj Pennings (commercieel directeur Welke Financiële Diensten) en Optima-directeur Arjan van Dun.
Alle zes deelnemende teams kozen in meer of mindere mate voor distributie via het intermediair. “Het winnende team had een consequente strategie, betaalde relatief veel (!) provisie en accepteerde een marktconforme marge op de hypotheekomzet”, zo licht Patrick van Hees (For All Finance) de winnende strategie toe.
Weer prijs voor Westland/Utrecht
De SpaarXtra Hypotheek van Westland/Utrecht is door de deelnemers aan het Hypotheken Event verkozen tot Hypotheekproduct van het Jaar. Volgens het juryrapport heeft Westland/Utrecht de prijs gewonnen omdat zij erin geslaagd is de eerste innovatie op de traditionele spaarhypotheek op de markt te brengen. De hypotheek biedt de mogelijkheid een lage leningrente te combineren met een hoge spaarrente. Eind vorig jaar won de hypotheek al de Financial Marketing Award. Andere genomineerden waren het Start Plan van Bouwfonds, de Doorstroomhypotheek van Rabobank, de Trend Rente van Woonfonds en de Ondernemershypotheek van Avéro Achmea.

Reageer op dit artikel