nieuws

On Line gooit databank polisvoorwaarden open

Archief

De databank Polisvoorwaarden On Line is voortaan voor iedereen toegankelijk via internet, zo heeft het e-Businessplatform besloten.

Op de betrokken site (www.polisvoorwaardenonline.nl) kunnen nu verzekeringsvoorwaarden van dertien maatschappijen worden geraadpleegd. Niet in alle gevallen kunnen echter de voorwaarden van al hun polissen ingezien worden. De site was al langere tijd bereikbaar via het besloten ABZ Atrium.
Tot de deelnemers behoren diverse grote maatschappijen, maar Aegon, Nationale-Nederlanden en Amev ontbreken bijvoorbeeld nog. Vooral de afwezigheid van Aegon en Nationale-Nederlanden, alsmede De Goudse, is opvallend. Dit zijn namelijk maatschappijen die vertegenwoordigd zijn in het e-Businessplatform, initiatiefnemer van Polisvoorwaarden On Line.
Nationale-Nederlanden verklaart dat er momenteel sprake is van een technische storing. “Wij konden kiezen op welke wijze wij de polisvoorwaarden wilden aanleveren. Via een zogeheten PDF-format of via een directe link naar onze eigen systemen. Voor deze laatste optie hebben we gekozen, maar helaas is er nu een technische storing opgetreden. Wij hopen dat het probleem snel verholpen is.”
Verzekeraar Aegon, net als Nationale-Nederlanden vertegenwoordigd in het e-Businessplatform, doet (nog) niet mee aan het initiatief. “Wij zijn zover dat we binnenkort gaan deelnemen aan Polisvoorwaarden On Line. Via ons extranet ServiceNet hebben we de beschikbaarheid van polisvoorwaarden nu op een goed niveau geregeld. Het hangt nog even op de techniek. Maar het is eerder een kwestie van weken dan van maanden, voordat we zijn aangesloten”, aldus Aegon-woordvoerster Marjolein Wester.
Verzekeraar Amev heeft eerst prioriteit gegeven aan het plaatsen van de polisvoorwaarden op het eigen extranet Amev Cockpit. “Men is nu aan het onderzoeken hoe we kunnen deelnemen aan Polisvoorwaarden On Line. De verwachting is dat onze polisvoorwaarden medio oktober hier te vinden zullen zijn,” aldus Amev.
Polisbank
Polisbank, een databank van het softwarebedrijf IFC Systems, biedt de polisvoorwaarden van 85 maatschappijen aan. Weliswaar moet hiervoor e 125 betaald worden, maar dan heeft de tussenpersoon ook de voorwaarden van Aegon, Amev en Nationale-Nederlanden tot zijn beschikking.
“Wat ons betreft, is er dus geen sprake van concurrentie”, reageert IFC-directeur Guus Landheer desgevraagd. “In onze ogen zijn er onvoldoende maatschappijen vertegenwoordigd. Wellicht dat het daardoor ook moeilijk van de grond komt. Wij bellen elke maand alle verzekeraars na of er nieuwe polisvoorwaarden zijn. Bij het initiatief van ABZ ligt die verantwoordelijkheid, overigens terecht, bij de verzekeraars, maar die kunnen kennelijk niet allemaal die discipline opbrengen.”
Twee jaar geleden bij de start van zowel Polisvoorwaarden On Line als Polisbank, was er nog sprake dat ABZ en IFC de initiatieven in elkaar zouden schuiven. Landheer is enigszins teleurgesteld dat dat er niet van gekomen is.
ABZ legt uit dat er gekozen is voor een systeem waarbij altijd de meest recente polisvoorwaarden voorhanden zijn. “Om dat te bereiken zijn er procedures met de verzekeraars afgesproken omtrent de aanlevering. Niet alle verzekeraars kunnen die procedure op dit moment intern een plaats geven”, aldus een woordvoerder van ABZ. “Wij doen wel ons best om alle maatschappijen bij het initiatief te betrekken, maar het is inderdaad zo dat die procedures wat vertragend kunnen werken.”
“Wij zijn er bij gebaat om óók de meest recente voorwaarden in het systeem te hebben, want wij moeten ze tevens kunnen leveren bij ons vergelijkingspakket Diagnose”, vertelt Landheer.
Verzekeringssite
Wie onverhoopt polisvoorwaarden.nl intikt, in plaats van polisvoorwaardenonline.nl, komt uit op de Verzekeringssite van de gebroeders Hordijk. “Tsja, ik heb die domeinnaam al een hele tijd geleden vastgelegd en er overigens nooit wat mee gedaan. Ik heb hem doorgelinkt naar de Verzekeringssite. ABZ heeft in ieder geval geen contact opgenomen om de domeinnaam eventueel te kopen. Maar ik sta open voor elk aanbod”, aldus Erik Hordijk.

Reageer op dit artikel