nieuws

Omstreden bemiddelaar Provalent failliet

Archief

Het Veenendaalse intermediairbedrijf Provalent is door de Utrechtse rechtbank in staat van faillissement verklaard. De betrokken bestuurders Lex van Kerkwijk, Wim de Bree en Arno Bakhuizen zijn door de SER ‘geoormerkt’.

De aanvraag voor het faillissement is afkomstig van werknemers, die al maanden geen salaris meer ontvingen. Curator Van der Schee heeft 107 ontslagbrieven uitgestuurd. Ze heeft nog geen idee hoeveel werknemers Provalent in werkelijkheid nog telde. “Er zijn 107 brieven uitgestuurd, maar het kan goed zijn dat velen van hen niet meer in dienst waren. Het is nog erg onduidelijk.”
Die laatste constatering geldt voor meer zaken rond Provalent. Feit is in elk geval dat de deuren en ramen van het kantoorpand in Veenendaal al sinds november waren dichtgespijkerd en dat zeker dertig werknemers claimen nog enkele maandsalarissen tegoed te hebben.
Als salesmanager stond Peter Thomasz (48) te boek, die inmiddels in dienst is getreden van Qua Raad in Amersfoort. Als feitelijk leider van Provalent fungeerde Arno Bakhuizen (43). Hij blijkt echter een stroman: tegen betaling mocht Provalent gebruik maken van zijn assurantiediploma. Bakhuizen deed dat eerder bij het kantoor Euro Groei in Baarn, dat in april 2000 failliet ging. Betrokken bestuurders bij Euro Groei waren Cees Snel en de gebroeders Pascal en Robin van Garderen. De laatste drijft nu weer het bedrijf Beeckesteyn Adviesgroep in Arnhem.
Volgens Harry de Meij, hoofd van de afdeling vestigingswetten van de SER, wordt Bakhuizen niet vervolgd wegens valsheid in geschrifte. “Het is geen grote vis, maar een kruimelaar. Aangifte bij de Economische Controle Dienst zou voor enkele mensen veel werk opleveren, met een grote kans dat de officier van Justitie het seponeert. Nee, Bakhuizen maar ook de eigenaren Van Kerkwijk en De Bree krijgen bij ons een earmark achter hun naam. Ze staan nu toch buitenspel en krijgen het voor hun kiezen als ze op termijn een nieuwe inschrijving vragen.”
Riant salaris
Provalent werd in april 2000 als vennootschap onder firma opgericht door Lex van Kerkwijk (41) en Wim de Bree (39), die daarvoor werkzaam waren voor Aegon-dochter Spaaradvies/Adviespunt. In oktober van dat jaar werd de onderneming omgezet in een besloten vennootschap. Van Kerkwijk en De Bree waren onderwijl tijdelijk actief bij bemiddelingsbedrijf Hyléas in Arnhem, dat niet lang na hun aanstelling failliet ging.
In oktober van het afgelopen jaar verkochten Van Kerkwijk en De Bree Provalent aan Wim Tiebosch, die naar eigen zeggen enkele lijken in de kast vond. “Tegenover een schuld van e 408.000 zou een provisievordering van e 386.000 staan. In werkelijkheid bleek de schuld e 680.000 en de vordering amper e 45.000.” Tiebosch heeft overigens geen enkele ervaring in assurantiebemiddeling.
Uit de medio 2001 opgemaakte winst- en verliesrekening van Provalent blijkt dat Van Kerkwijk en De Bree er een riant salaris op nahielden. Tussen 3 oktober 2000 en 30 juni 2001 werd voor e 229.159 aan ‘managementvergoeding’ uitgekeerd, oftewel bijna e 115.000 per persoon in negen maanden tijd. In die periode boekte Provalent een provisie-omzet van e 409.179. Posten werden voornamelijk ondergebracht bij Spaarbeleg, Bank Labouchere en Monuta.
Rien Mertens
In november, zes weken na zijn aankoop, verkocht Tiebosch de onderneming weer door aan huidig eigenaar Rien Mertens (53). Ook hij heeft geen ervaring in de financiële dienstverlening en ook hij rept over lijken in de kast: “Er zijn gelden achterover gedrukt”.
Veel waarde kan niet gehecht worden aan de uitspraken van Mertens. Hij blijkt namelijk te grossieren in faillissementen. Op naam van de ‘veelzijdige zakenman’ uit Nijmegen staan faillissementen met Unio BV (bouwbedrijf, juni 1999), de Stichting Intrafish Beheer (makelaar in bevroren vis, mei 2000), Grital Transport (mei 2000), Handelsonderneming Bakker (juli 2000), JNT Logistics (augustus 2000), Dio International (groothandel, oktober 2000), Fruitshop International (groentehandel, juli 2001) en de Stichting Verdura (juli 2001). Verder zijn bij gebrek aan baten geliquideerd: de Onroerend Goedmaatschappij Veevita en de Stichting Administratiekantoor AVB.
Provalent: een weinig betrouwbaar kompas.

Reageer op dit artikel