nieuws

NVA en NBVA niet enthousiast over vereniging voor hypotheekadviseurs

Archief

Franchiseketens De Hypotheker, de Hypotheekshop, Hypotheek Visie, Huyis & Hypotheek en Van Bruggen Adviegroep hebben het initiatief genomen voor de oprichting van een belangenvereniging voor hypotheekadviseurs. NVA en NBVA zien voorlopig nog geen toegevoegde waarde voor de nieuwe organisatie.

De Vereniging van Hypotheekadviseurs in Nederland, zoals de naam van de nieuwe vereniging luidt, is nog in oprichting. Er is een interimbestuur samengesteld dat bestaat uit Bas Millenaar (De Hypotheker), Hans van Bruggen (Van Bruggen Adviesgroep), Annelies Ziegenhardt (Hypotheek Visie) en Niek Nusmeijer (Huis & Hypotheek). Tot directeur is benoemd de Apeldoornse advocaat Adriaan van Dusseldorp.
“De hypotheekketens vertegenwoordigen een belangrijk deel van de markt, maar we voelen ons niet thuis bij belangenverenigingen als de NVA en de NBVA”, zo licht Millenaar de motieven toe om een belangenvereniging op te richten. “Daarom hebben wij in overleg met een aantal andere hypotheekketens dit initiatief genomen.” De vijf initiatiefnemers zouden zo’n 35% van de adviesmarkt in handen hebben.
De nieuwe vereniging staat niet alleen open voor de ketens. “Wij willen ook de belangen behartigen van de individuele hypotheekadviseur. Nu worden wij nergens gehoord.” Aan het lidmaatschap zal een aantal eisen worden verbonden. “Wij willen het imago van de branche verbeteren en een gesprekspartner zijn van de politiek en de toezichthouders”, aldus Millenaar. “Nu is alleen de Stichting Keurmerk Hypotheekbemiddeling (SKHB) vertegenwoordigd in het platform dat met de Autoriteit Financiële Markten praat over de invulling van de Wet Financiële Dienstverlening.”
Geen overlap
De NBVA vraagt zich af of een nieuwe belangenvereniging wel nodig is. “Wij behartigen ook de belangen van onze leden die in hypotheken bemiddelen; 96% van ons ledenbestand houdt zich met hypotheekbemiddeling bezig”, zegt woordvoerder Paul Oostdam. Ook de NVA ziet geen toegevoegde waarde voor een aparte standsorganisatie voor hypotheekadviseurs.
De SKHB juicht de plannen toe. “De reactie van NVA en NBVA is wel begrijpelijk. De NVA heeft vorig jaar nog een eigen hypotheeksectie in het leven geroepen. Er moet wel overlap worden voorkomen met activiteiten waar andere organisaties al mee bezig zijn”, zegt directeur John Pennink. Hij vindt het niet vanzelfsprekend dat alle SKHB-kantoren zich bij de vereniging gaan aansluiten. “Dat is aan de kantoren zelf. Het is niet zo dat wij een lidmaatschap verplicht gaan stellen.”

Reageer op dit artikel