nieuws

NN: ‘wij schakelden wel de politie in’

Archief

Nationale-Nederlanden is door De Telegraaf ten onrechte opgevoerd als één van de verzekeraars die bij het opsporen van gestolen auto’s de tip- en toongeldregeling overtreedt. Dat is de conclusie van een gesprek dat op aangeven van Telegraaf-journalist Martijn Koolhoven heeft plaatsgevonden.

Het dagblad plaatste in juni twee artikelen waarin werd gesteld dat bijna alle verzekeraars zaken doen met tipgevers zonder de politie daarvan op de hoogte te stellen. Daarin werd onder meer de naam van NN genoemd, dat vervolgens tevergeefs om rectificatie verzocht. Wel werd op initiatief van Koolhoven een gesprek gearrangeerd met de directie van NN. “In dit gesprek is geconcludeerd dat als meer tijd en informatie beschikbaar was geweest NN in het artikel niet als voorbeeld genoemd zou zijn als een verzekeraar die de tip- en toongeldregeling ontduikt”, aldus de verzekeraar.
Vindersloon
“NN stelt zich op het standpunt dat er niet volgens de tip- en toongeldregeling is gewerkt, maar dat er vindersloon is uitbetaald. De communicatie op dit punt, zowel door ons als door De Telegraaf, liet te wensen over, waardoor de begripsverwarring is ontstaan. De informatie van NN weerspreekt de informatie uit andere bronnen.” NN vindt dat hierdoor een onjuist en onzorgvuldig beeld is neergezet.
In de vier gevallen waarin NN gebruik heeft gemaakt van de genoemde tipgever uit het artikel is geen gebruik gemaakt van onderzoeksbureau O&O en is vindersloon betaald. In alle gevallen is het gestolen goed door de politie teruggebracht. “De hoogte van het vindersloon is, conform NN-beleid, bepaald door het centrale fraudeteam en is door een medewerker van NN op transparante wijze uitbetaald aan de tipgever. De genoemde vier gevallen hebben gespeeld in de periode 1997-2000, waarna alle contacten met tipgever zijn verbroken”, aldus NN. Eenmaal werd e 900 vindersloon uitbetaald, de overige drie keren beduidend minder.
Vindersloon is een vergoeding voor feitelijk gemaakte kosten voor het terugvinden van het gestolen goed. Dit vindersloon kent een wettelijke basis en kan door de verzekeraar rechtstreeks worden uitbetaald aan de vinder van het gestolen goed. In de meeste gevallen is het vindersloon lager dan de vergoeding op basis van de tip- en toongeldregeling.

Reageer op dit artikel