nieuws

NN koopt aandeel in markt van ‘medische’ tussenpersonen

Archief

ING maakt serieus werk van de ‘witte jassen’, de medische beroepsbeoefenaren. Na eerder drie verzekeraars te hebben opgekocht – Apollonia (1997), Artsen-Onderlinge (1997) en Movir (1999) – verwerft Nationale-Nederlanden zich een stevige positie in de intermediaire tak van de medische assurantiewereld. De ING-dochter heeft inmiddels zes ‘medische kantoren’.

‘Witte boorden en witte jassen’, oftewel advocaten en artsen, werden ruim een jaar geleden door NN-directievoorzitter Bert Richaers expliciet genoemd als doelgroep waaraan verhoogde aandacht moest worden besteed. Moeder ING had dat in de drie jaren daarvoor al gedaan door de overname van drie gespecialiseerde maatschappijen. Sinds de woorden van Richaers is Nationale-Nederlanden ook actief op overnamepad, maar dan op de intermediaire markt.
De afgelopen drie jaar zijn achtereenvolgens gekocht: De Wit Financieel Adviseurs (Capelle aan den IJssel), Dix & Co (Utrecht), Van den Berk Assurantiën (Nijmegen), Rely Financial Consultants (Buren) en Haccou Financieel Advies (Rhenen). Sinds de beginjaren negentig beschikt NN al over een kantoor dat is gespecialiseerd in medische beroepsgroepen: Kema Financieel Adviseurs in Groningen.
Vijf van de zes medische NN-kantoren zijn lid van de sectie Mediac (adviseurs medische en academische beroepen) van de NVA. Op die lijst, die dertig kantoren telt, prijkt verder de naam CenE Bankiers, ook eigendom van ING. Volgens Johan Hoogendoorn, directeur van het Utrechtse kantoor Dix & Co, is CenE alleen maar gespecialiseerd in academici. “Van gespecialiseerde adviseurs in medische beroepsgroepen zijn er in ons land maar 25 tot 30.” Zes daarvan, dus grofweg 20%, is eigendom van NN. “Dit soort kantoren is dan ook buitengewoon aantrekkelijk”, zo verklaart Hoogendoorn de interesse.
Samenwerking
De zes medische NN-kantoren zijn in gesprek over samenwerking. Volgens Hoogendoorn, die namens de zes én namens NN naar voren is geschoven als woordvoerder, zijn de gesprekken nog “in een embryonale fase”. Namens NN speelt Herman van der Haas, tot voor kort directeur van NN’s internetbedrijf Wellowell, een bemiddelende rol in die gesprekken. De eerste vrucht van de samenwerking wordt een gezamenlijk ontwikkelde Gidi-advieswijzer. Andere gebieden voor mogelijke samenwerking zijn administratie, marketing en kennisuitwisseling.
Een optie is voorts het doorvoeren van één gemeenschappelijke naam voor de medische kantoren. Zo gaat ‘de medische tak’ van De Wit in Capelle aan den IJssel vanaf 1 maart Kema heten, net als het zusterbedrijf in Groningen. Hoogendoorn ontkent echter dat Kema de nieuwe overkoepelende naam voor de medische NN-kantoren wordt. “Natuurlijk zullen we wel over één naam geen nadenken. Maar we doen dat genuanceerd. Dix & Co bestaat bijvoorbeeld al zestig jaar en is een begrip in de wereld van dierenartsen. Zo’n naam gooi je niet achteloos overboord.”
Overnames
De stelling van Hoogendoorn wordt onderbouwd door de recente naamswijziging die Rely Financial Consultants in het Gelderse Buren heeft ondergaan. Rely is niet veranderd in Kema maar in Dividus. Volgens directeur Robert van der Vossen is 87,5% van de aandelen in bezit van een ING-vennootschap. Dividus heeft per 1 januari overigens het bescheiden Rhenense kantoor van Boudeijn Haccou overgenomen.
Dix & Co fuseerde overigens in 1998 nog met stadgenoot en medisch specialist Fortuin Adviesgroep. Die fusie werd in 1999 echter weer afgeblazen, waarna NN zich als nieuwe aandeelhouder voor Dix & Co aandiende. Van den Berk (Nijmegen) werd halverwege vorig jaar overgenomen, terwijl De Wit (Capelle) nu al drie jaar onderdeel is van NN.
Volgens Hoogendoorn is NN tevreden met de huidige marktpositie en volgen geen nieuwe overnames. “NN heeft in 2000 behoorlijk wat assurantiekantoren gekocht. Dat netwerk zal eerst op orde worden gebracht. Onderwijl bieden kantoren zich natuurlijk wel spontaan aan en is Rutger Koopmans (directielid van NN, red.) koopman genoeg om hier serieus naar te kijken. Maar het is geen actief beleid om meer medische kantoren te kopen.”
Risicodragers
Aan de verzekeringszijde heeft ING de afgelopen jaren al de nodige arbeid verricht. In de eerste maanden van 1997 werd levensverzekeraar Apollonia gekocht. De portefeuille van Apollonia, vooral gespecialiseerd in tandartsen, telde 3.500 polissen. Eind 1997 volgde de aankoop van arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Artsen-Onderlinge.
Twee jaar later werd arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir aan het ING-concern toegevoegd. Movir verkeerde na enkele dramatische schadejaren in financiële problemen en kreeg de reddende hand toegestoken door ING. De overname van Movir (circa 36.000 polishouders) kostte ING overigens e 100 mln.

Reageer op dit artikel