nieuws

NN-kantoren in Haagse regio fuseren tot MiXZ

Archief

Zes assurantiekantoren in de Haagse regio die volledig eigendom zijn van Nationale-Nederlanden gaan fuseren. De nieuwe overkoepelende naam is MiXZ (Mix Zuid-Holland). In de plaatsen Leiden, Zoetermeer, Gouda en Alphen aan den Rijn wordt naar overnamekandidaten gezocht.

“Dat zijn in deze regio nog witte vlekken, die we willen gaan opvullen. Maar laten we eerst de fusie tot een goed einde brengen.” Dat zegt Piet van Wegen, directeur van één van de fusiekantoren Hoogewier + Hoogenraad in Rijswijk. Van Wegen, tussen november 1998 en juni 2000 bestuurslid van de NVA, gaat leiding geven aan de nieuwe combinatie.
MiXZ kent bij de start zes vestigingen: Rijswijk (Hoogewier + Hoogenraad, ± 30 medewerkers), Den Haag (Langezaal + Van Strien, 35 medewerkers), Den Haag (Kervezee + Schotte, 25 medewerkers), Maasdijk (BWH, 45 medewerkers), Noordwijk (Hillinga + Timmerman, 10 medewerkers) en Leidschendam (Belt, 10 medewerkers). Zij behouden vooralsnog hun handelsnaam, met MiXZ als voorvoegsel.
Al deze kantoren zijn de afgelopen jaren al flink gegroeid door onderlinge fusies en overnames. Zo kocht Langezaal & Partners eerst Lindeman Adviesgroep (Nootdorp) en slokte het vorig jaar NN-broer John van Strien (Hazerswoude) op. Kervezee + Schotte is een fusie van de kantoren Kervezee & De Kok en Schotte Zeitlin. In Noordwijk ging Hillinga Adviesgroep vorig jaar samen met Timmerman Verzekeringen (Voorschoten). In het Westland ontstond jaren geleden al de fusiecombinatie BWH uit de kantoren Berg Diensten (Maasdijk), Westwijk (Naaldwijk) en F.F. de Haan (Den Haag); later werd Rijnpoort en Meijer (Kwintsheul) overgenomen. Belt Verzekeringen kocht onlangs nog de portefeuille van het Haagse kantoor Benoordenhout.
Eén backoffice
MiXZ is bij aanvang goed voor ruim 150 medewerkers en een provisie-omzet van e 12,5 mln. De eerste fusie is te verwachten in de Haagse binnendienst van Langezaal + Van Strien en Kervezee + Schotte. De twee huidige kantoorpanden blijven vooralsnog bestaan. Dezelfde remedie gaat op voor Hoogewier + Hoogenraad in Rijswijk en Hillinga + Timmerman in Noordwijk. BWH en Belt worden voorlopig nog even met rust gelaten. “Maar het doel is uiteindelijk één backoffice, één special office en vijf frontoffices”, zo stelt Van Wegen.
De backoffice (administratie, volmachtbedrijf en schade-afdeling) wordt hoogstwaarschijnlijk geconcentreerd in Den Haag of Rijswijk. “Daar komen zo’n negentig mensen te werken.” Volgens Van Wegen is er onder het personeel weinig weerstand tegen de fusie en mogelijke verhuizingen van hun werkplek. “We hebben van het begin af aan transparant met ze gecommuniceerd en ik bespeur juist een groot enthousiasme.”
Volgens Van Wegen is het personeel ook één van de redenen voor de fusie. “Hooggeschoolde mensen vinden en houden wordt een steeds groter probleem. Die mensen kun je nu veel meer bieden.” Kostenbesparing en het delen van investeringen in technologie zijn andere redenen.
In het door Van Wegen genoemde special office worden alle activiteiten gebundeld op het vlak van employee-benefits, collectiviteiten en adviezen op declaratiebasis.

Reageer op dit artikel