nieuws

‘Nieuwe kredietrichtlijn goed voor intermediair’

Archief

De voorgestelde nieuwe Europese richtlijn voor consumptief krediet zal in het voordeel werken van het intermediair, is de overtuiging van Wim de Graaf, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Financiële Dienstverleners (NVF). Hij maakt zich geen zorgen over de door de Europese Commissie voorgestelde verplichting om de provisie te vermelden in kredietreclames.

De Graaf, directeur van DGA Financieel Adviseurs en als bestuurslid van de NVF belast met het onderwerp reclame-uitingen, slaat niet achterover van de voorgestelde richtlijn. “Het lijkt allemaal verschrikkelijk als je het leest, want over het algemeen staat het intermediair nu niet te springen om de provisie bekend te maken. Een groot aantal van de genoemde maatregelen zijn nu echter ook al van kracht: je moet het minimum- en maximumtarief vermelden in advertenties, je moet aangeven dat je intermediair bent en dat de klant geregistreerd en getoetst wordt bij het BKR. Ook de gemiddelde looptijd moet vermeld worden.”
Dat het intermediair zijn provisie moet aangeven, noemt De Graaf erg vergezocht. “Maar als het moet, dan moet dat maar”, regaeert hij laconiek. Hij ziet zelfs een voordeel voor kredietbemiddelaars. “Het uitgangspunt voor een klant is niet hoe het rentetarief is opgebouwd, maar wat hij uiteindelijk aan rente betaalt. Voor het intermediair gaat gigantisch in zijn voordeel werken dat onze rentetarieven beduidend lager liggen dan de tarieven van de handelsbanken. Voor een bedrag van e 15.000 rekenen de meeste banken circa 8,6%. De meeste professionele kredietbemiddelaars kunnen dit bedrag aanbieden voor bijvoorbeeld 7,1% en dan krijgen ze daar nog provisie voor ook. De bank stopt het verschil in eigen zak.”
De Graaf concludeert dat er niet veel zal veranderen voor de tussenpersoon, sterker nog: de concurrentiepositie van het intermediair zal verbeteren. “Iedere kredietbemiddelaar moet blij zijn dat er duidelijker informatie komt, ook over de provisie. Het interesseert de klant minder of hij 0,2 of 0,5 promille per maand betaalt. Wat hem wel interesseert, is de uiteindelijke rente die hij betaalt. Die is bij ons altijd lager.”

Reageer op dit artikel