nieuws

Nibe-SVV gaat online examineren

Archief

Alle examenkandidaten van Nibe-SVV kunnen per 1 juli volgend jaar examen doen wanneer het hen uitkomt. Centrale landelijke examens behoren daarmee tot het verleden. De nieuwe wijze van examineren geldt alleen voor examens die Nibe-SVV zelf afneemt.

Om de flexibele examinering mogelijk te maken, is voor de techniek een overeenkomst gesloten met het bedrijf Lamark, een participatie van de Citogroep. “Flexibel examineren is een van de speerpunten van Nibe-SVV. Over enkele maanden zijn de landelijke examens afgeschaft. De kandidaat kan dan alleen nog op afspraak examen doen”, zegt Joop van Kessel, directeur van Nibe-SVV.
Wat nu al bij een aantal examens geldt, geldt straks voor elke kandidaat, vertelt Van Kessel. “Hij kan zelf de examendag, het tijdstip en de locatie kiezen. Vooral de voordelen voor de werkgever zijn groot. Het opleidingstraject van medewerkers kan naadloos worden gepland. Er zijn geen tussenliggende wachttijden. Op elk moment kan met de opleiding worden begonnen en op elk moment kan er examen worden gedaan. Dat vergroot de inzetbaarheid van medewerkers geweldig.”
Volgens Van Kessel biedt deze vorm van examinering grote voordelen voor het tussentijds toetsen van kennis en entreetoetsen. “Bij een nieuwe medewerker kun je met behulp van een flexibel toetssysteem kijken welke kennis aanwezig is. Vervolgens kun je de uitkomsten gebruiken om gericht te gaan opleiden. Dat leidt tot een maatwerkopleiding met een bijbehorende maatwerktoets. Wij zijn daar al mee bezig; bij enkele bedrijven loopt een proef.”
Proefproject
Aan de invoering van het flexibele examensysteem is een proeftraject voorafgegaan. Zo zijn er dit jaar tweeduizend examens op deze manier afgenomen. Volgens het opleidingsinstituut leidt deze vorm van examinering tot meer studiemotivatie en daardoor tot betere resultaten. “De kandidaat hoeft niet meer, zoals vroeger, verplicht zijn studieritme aan te passen aan de vaste jaarlijkse examenperiodes. Bovendien krijgt de examenkandidaat na het examen een voorlopige uitslag mee naar huis. Als hij een opleidingsprogramma volgt, kan hij op basis daarvan besluiten of hij al aan het volgende onderdeel begint.”
Flexibele examinering houdt in dat de examens per kandidaat worden samengesteld uit een vragenbank. Als twee kandidaten op tegelijkertijd het examen afleggen, krijgen zij verschillende vragen voorgelegd. Van Kessel is niet bang dat de kandidaat op enig moment weet welke vragen er allemaal zijn. “Om te beginnen geven we de examens niet mee na afloop. Daarnaast zorgt een uitgekiende toetsmatrix ervoor, dat elke keer een uniek examen wordt geselecteerd. Zelfs als je dertig keer achter elkaar examen doet, dan nog krijg je elke keer een ander examen. Bovendien worden de vragen natuurlijk regelmatig vervangen en ververst.”

Reageer op dit artikel