nieuws

Negentig banen weg bij Atradius in ons land

Archief

Bij kredietverzekeraar Atradius verdwijnen de komende twee jaar wereldwijd zeker zeshonderd van de 3.600 banen. In ons land raken negentig van de zevenhonderd medewerkers hun baan kwijt.

Reden voor de reorganisatie is dat het concern, met een marktaandeel van 25% wereldwijd de tweede kredietverzekeraar, door de kosten terug te brengen op de lange termijn beter bestand wil zijn tegen tegenvallers. “We willen minder gevoelig zijn voor een stijging van het aantal claims. Mocht dat gebeuren, dan willen we niet meteen in de rode cijfers raken”, zegt een woordvoerder.
Concreet betekent de sanering dat Atradius zich weer primair gaat richten op de kernactiviteit kredietverzekeringen. Die moet vooral in Duitsland, Nederland, België, Scandinavië, Groot-Brittannië en Frankrijk worden uitgebreid. Afgestoten worden bedrijfsonderdelen en markten die niet of onvoldoende winstgevend zijn.
Voor ons land betekent dat het stoppen van factoringdiensten en garantieverzekeringen. Anderzijds wordt geïnvesteerd in het bieden van maatwerkproducten als bedrijfskredietinformatie en bedrijven-ratings. Op de laatste twee terreinen zijn concurrenten Euler Hermes en Coface in ons land al actief. Andere activiteiten die worden beëindigd, zijn het aanbieden van consumptief krediet en het verzorgen van kredietmanagement bij bedrijven.
In ons land kampt de marktleider in kredietverzekeringen met een teruglopend marktaandeel. De afgelopen twee jaren leverden steeds een omzetverlies op van ruim 10%. Wereldwijd was vooral 2002 een slecht jaar voor Atradius (toen nog Gerling NCM geheten): toen werd e 75,1 mln verlies geleden. Vorig jaar liet dezelfde cijfers zien, maar dan in een gunstiger volgorde: er resteerde e 17,5 mln winst.
Vertrekregeling
In eerste instantie wordt komende maand een vrijwillige vertrekregeling aangeboden. Over eventuele gedwongen ontslagen in 2005 en 2006 worden gesprekken gestart met de ondernemingsraden.
Onlangs versterkte Atradius het kapitaal met 13,2% door voor e 86,5 mln aan aandelen uit te geven en een achtergestelde lening van e 120 mln te plaatsen op de kapitaalmarkt.

Reageer op dit artikel