nieuws

NBVA verliest Axi-Plan door participatie ‘Stad’

Archief

Axi-Plan Adviesgroep is geen lid meer van de NBVA. Een aanstaande minderheidsparticipatie (25%) van Stad Rotterdam in het intermediairbedrijf uit Capelle aan den IJssel is de reden voor de breuk.

De NBVA verliest daarmee in korte tijd twee grote kantoren als lid. Vorige maand kwam een einde aan het lidmaatschap van Akkermans Van Elten (zie AM 5, pag. 4), nadat duidelijk was geworden dat het al vier jaar durende aandeelhouderschap van Royal Nederland (voorlopig) blijft bestaan. Aandelenbezit van verzekeraars in assurantiekantoren is voor de NBVA onverenigbaar met het lidmaatschap van de standsorganisatie.
“We vinden het erg jammer”, zo zegt Hans Delwel, directeur van Axi-Plan. “We waren graag lid gebleven van de NBVA; ze hebben onze belangen altijd naar tevredenheid behartigd. Maar ja, wie A zegt moet ook B zeggen. Als Stad Rotterdam een belang in ons kantoor neemt, kunnen we geen lid maar zijn van de NBVA. Daarom hebben we zelf het lidmaatschap per 1 januari jl. opgezegd.”
Delwel is nog voor 50% aandeelhouder van Axi-Plan; de andere aandelen zijn in handen van de directieleden Martin Maaskant en Cees van Nugteren. Nog dit jaar gaat 25% van de aandelen over naar Stad Rotterdam, dat al langer als financier fungeerde voor het inmiddels zestien medewerkers tellende kantoor.
Ledenbesluit
Delwel heeft de hoop op een NBVA-lidmaatschap nog niet opgegeven. “Bij ons staat onafhankelijkheid hoog in het vaandel en daarom vinden we dat we lid kunnen blijven van de NBVA. Maar ja, Alexander van Voorst Vader (voorzitter van de NBVA, red.) is daar erg strak in. De NBVA accepteert momenteel geen enkel aandelenbelang, maar dat beleid zou in de toekomst wat ruimer kunnen worden. In dat geval melden we ons direct weer aan.”
Namens de NBVA laat Paul Oostdam evenwel weten dat van een naderende beleidswijziging geen sprake is. “Niet aan de orde. Natuurlijk, de leden kunnen zo’n voorstel doen, maar wij hebben niet de indruk dat er grote behoefte is aan verruiming van ons standpunt over onafhankelijkheid. Integendeel, we krijgen juist veel bijval voor onze opstelling om überhaupt geen aandelenbelang te tolereren.”
De NBVA maakte over januari nog een stijging van het ledental bekend van 851 naar 877. Ultimo 2000 stond de teller overigens nog op 891. Bij de NVA was de stand begin dit jaar 835 (902).

Reageer op dit artikel