nieuws

NBVA gedoogt nog één jaar Akkermans Van Elten

Archief

Het Gelderse intermediairbedrijf Akkermans Van Elten, één van de grootste leden van de NBVA, mag dit hele jaar nog lid blijven van de NBVA. Dit ondanks het feit dat de aandelen, al ruim vier jaar lang, volledig in handen zijn van Royal Nederland (en rechtsvoorganger Elvia).

Aandelenbelangen zijn voor de NBVA onverenigbaar met het lidmaatschap. De club van Alexander van Voorst Vader staat op onafhankelijke advisering en trekt in dat kader een streep bij aandelenparticipaties van verzekeraars in assurantiekantoren.
Het 100%-belang van Royal Nederland in Akkermans Van Elten is overigens al twee jaar lang door de vingers gezien. De leiding in Tiel heeft, sinds het weet heeft van het Royal-belang, aangestuurd op een management-buyout. Nu dat er niet van komt, resteert niets anders dan het beëindigen van het NBVA-lidmaatschap. “We hebben het lidmaatschap per 1 januari 2003 opgezegd”, stelt Ab Swildens, algemeen directeur van Akkermans Van Elten.
Dus deze captive mag nog elf maanden lang jullie logo dragen?
“Ja, dat mogen ze, ja. We zijn overeengekomen dat het lidmaatschap per 2003 stopt”, zegt Paul Oostdam namens de NBVA. “Ze hebben de contributie voor dit jaar al betaald. Maar het kantoor heeft geen stemrecht meer!”, zo benadrukt hij.
Briefpapier
Het assurantiebedrijf is een fusieresultaat (uit 1999) van de kantoren Akkermans (Nijmegen), Hestia (Nijmegen) en Van Elten (Arnhem). De laatste was lid van de NBVA, de eerste van de NVA. Dit lidmaatschap houdt het kantoor aan. Vermelding van de aandelenverhouding met Royal Nederland op briefpapier, zoals voorgeschreven door de NVA, geschiedt daarentegen niet. Swildens zegt zich te willen houden “aan verplichtingen die het NVA-lidmaatschap met zich meenemen”. Wanneer de vermelding wél op het briefpapier komt, kan hij echter niet aangeven.
Sinds december huist Akkermans Van Elten (inclusief volmachtbedrijf Rijn Waal Assuradeuren) in een nieuw kantoorpand in Elst en is Ab Swildens (53) de enig directeur. Voormalig Van Elten-directeur Hein Groen (58) heeft afscheid genomen van het bedrijf.

Reageer op dit artikel