nieuws

Monuta

Archief

Monuta-topman Cors Hage ging met financieel directeur René Wingelaar en adjunct-directeur Lenno Jol vier dagen naar Houston (Texas) voor een bezoek aan SCI, een Amerikaanse gigant op uitvaartverzorgingsgebied.

Je was er natuurlijk al eerder, want vorig jaar kochten jullie alle twintig Nederlandse SCI-bedrijven op.
“Nee, René en ik waren er nog nooit geweest. Lenno heel vaak, want hij was directeur van SCI-Nederland. Voor hem was het een ‘home-coming’.”
Je hebt zeker je ogen uitgekeken?
“Absoluut. We hebben vier uitvaartcentra bezocht, waaronder een in de peperdure wijk waar oliebaronnen wonen. Daar zagen we onder meer waanzinnig dure kisten, waaronder een verzilverde die honderdduizend dollar kost.”
Komt dat er in Nederland ook nog van?
“Als het aan Lenno ligt wel. Nou ja, zo erg wellicht niet, maar er zullen in ons land beslist dure uitvaartartikelen komen.”
Nog iets gezien dat wij hier niet kennen?
“Bij een van die uitvaartcentra staat een mausoleum waarin je een plekje kunt kopen. Zoiets komt hier ook nog wel eens. Er mag nu uitsluitend onder de grond worden begraven, maar er is vraag naar bovengrondse graven zoals in Italië.”
Veel geleerd?
“Vooral René heeft met SCI uitvoerig gepraat over marketingstrategieën. De Nederlandse uitvaartwereld houdt zich daar nauwelijks mee bezig. In de VS is men daar heel ver in. Men benadert onder meer ‘affinity-groups’. De anderhalf miljoen leden van de vereniging van Vietnam-veteranen krijgen bijvoorbeeld een speciale kist en een speciale uitvaart.”
Lenno wist natuurlijk overal de weg.
“Niet overal. We zijn in het National Funeral Museum geweest waar je via foto’s en video’s de uitvaarten van beroemdheden – zoals Frank Sinatra – kunt bekijken. Dat was anderhalf zuidwaarts van Houston. Lenno reed, maar we kwamen aanvankelijk in het Noorden terecht. Dat was eigenlijk wel leuk want we zijn toen eerst maar heerlijk in een restaurantje aan de Golf van Mexico gaan zitten.”
De tweede kist van rechts is verzilverd en kost honderdduizend dollar. Cors Hage (midden) is achter in de zaal in gesprek met medewerkers van SCI.

Reageer op dit artikel