nieuws

Minder indexatie bij pensioenfondsen

Archief

Meer dan de helft van de pensioenfondsen heeft dit jaar de opgebouwde pensioenrechten van deelnemers niet volledig geïndexeerd.

Dat blijkt uit een enquête van de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK). Ongeveer 150.000 pensioentrekkenden (8,6% van het totaal) kregen helemaal geen indexatie toegekend. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2002. Het aantal pensioengerechtigden met een gedeeltelijk indexatie steeg van 150.000 naar ruim 900.000 (53,7%), aldus de PVK.
Eerder dit jaar berichtte de Vereniging van Bedrijfspensioenfondsen nog dat 70% van alle pensioenfondsen de opgebouwde rechten volledig zou indexeren, tegen 23% deels en 7% helemaal niet.
Volgens staatssecretaris Mark Rutte van Sociale Zaken, die de PVK citeert in een brief aan de Tweede Kamer, is de pensioenpremie in twee jaar tijd met 30% gestegen. “In 2001 bedroeg de gemiddelde premie voor aanvullend pensioen volgens het Centraal Planbureau nog 10,4%, in 2003 is die gestegen tot 13,5%; dit is een raming.”

Reageer op dit artikel