nieuws

Menzis verwerft Rijnmond en NVS door overname DKV Nederland

Archief

De zorgverzekeraars Rijnmond en NVS komen volgens plan per 1 januari onder de vleugels van Menzis (Amicon en Geové). Dit is het gevolg van de voorgenomen overname van hun moeder DKV Nederland, eigendom van het Duitse Ergo-concern, door Menzis.

In een gezamenlijke bekendmaking werd vorige week gesteld, dat Menzis de producten van Rijnmond en NVS onder de huidige merknamen wil blijven aanbieden. Alle 230 medewerkers van DKV Nederland zullen overgaan naar Menzis.
Intermediairverzekeraar Rijnmond en direct-writer NVS en het aan hen gelieerde ziekenfonds Nederzorg hebben in totaal 200.000 particulier verzekerden en 20.000 ziekenfondsverzekerden. Hun totale jaaromzet bedraagt circa e 240 mln.
Menzis zal na de overname bijna twee miljoen verzekerden tellen en met in totaal 2.500 werknemers goed zijn voor een omzet van circa e 3 mld.
Basisverzekering
Menzis en Ergo hebben een intentieverklaring ondertekend, waarin ook is vastgelegd dat de concerns op Europees niveau willen gaan samenwerken, onder meer door internationale klanten naar elkaar te verwijzen.
Als aanleiding voor de geplande overname van DKV Nederland door Menzis wordt de komst van de basisverzekering in 2006 genoemd. “De basisverzekering vraagt om een grote zorgverzekeraar die zowel in het particuliere als in het ziekenfondssegment een sterke, landelijke positie heeft”, zeggen ze.
Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering van DKV verbreedt Menzis haar productaanbod. Bovendien versterkt Menzis haar positie in het westen van Nederland.
Wens in vervulling
In een brief aan het intermediair stelt Martin Kerkhof, directievoorzitter van Rijnmond: “Hiermee gaat een wens in vervulling van mij en mijn collega-directielid Marcel Prinsen. Hoewel wij ons prima thuisvoelen bij onze Duitse aandeelhouder en de internationale aspecten die daarmee verbonden zijn, menen wij dat het goed is dat ons bedrijf onderdeel wordt van een Nederlandse zorgverzekeraar”.
Kerkhof wijst er op dat Menzis en Rijnmond geen vreemden voor elkaar zijn, doordat het aan haar gelieerde ziekenfonds Nederzorg wordt geadministreerd door Menzis-dochter Geové.
DKV Nederland stond al geruime tijd in de etalage, net als de eveneens tot het Ergo-concern behorende Nieuwe Hollandse Lloyd. Dat geldt niet voor Ergo-dochter DAS Rechtsbijstandverzekering. Directeur Pouw wees er eerder dit jaar al op, dat de Nederlandse tak van DAS in een andere relatie tot Ergo staat, omdat 50% van haar aandelen in handen zijn van diverse Nederlandse verzekeraars.
Kerkhof: “Goed dat ons bedrijf onderdeel wordt van een Nederlandse zorgverzekeraar”.

Reageer op dit artikel