nieuws

Masteropleiding Verzekeringskunde gaat in september van start

Archief

Het Verbond van Verzekeraars en de Universiteit van Amsterdam starten in september met de Masteropleiding Verzekeringskunde. De nieuwe opleiding, geïnitieerd door het Verbond, komt tegemoet aan de behoefte aan hoog opgeleide medewerkers in de verzekeringsbranche.

“De branche heeft behoefte aan goede en hoogopgeleide mensen van doctoraal niveau. Deze opleiding in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam voldoet daaraan”, aldus Verbonds-woordvoerder Hennie Zoontjes.
Er is al eerder een initiatief op dit niveau geweest. Het betrof toen een opleiding Master of Financial Science die door de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Brabant ontwikkeld zou worden. Die opleiding is nooit van de grond gekomen, vertelt universitair hoofddocent Angela van Heerwaarden.
De masteropleiding is een zogeheten kopstudie, die gevolgd kan worden na de bachelor-opleiding van vier jaar. De opleiding is opgebouwd uit meerdere disciplines, waaronder economie, rechten, econometrie, verzekeringsrecht, bedrijfskunde en actuariaat. Voor de opleiding betalen de studenten het reguliere collegegeld.
In september moet de eerste lichting studenten, een groep van 25, aan de slag. Dit onder voorbehoud van accreditatie van de opleiding door het Nationaal Accrediteringsorgaan (NAO) en de staatssecretaris van onderwijs. Van Heerwaarden kan niet aangeven wat precies de toetsingscriteria zijn. “Alle universitaire opleidingen zitten in de accrediteringsfase door de nieuwe regelgeving. De richtlijnen zijn geformuleerd, maar het is onduidelijk wat de criteria nu precies zijn. Het opleidingsprogramma moet uiteraard het goede niveau hebben, het moet een toegevoegde waarde bieden, het mag geen andere opleidingen uit de markt drukken en het moet voorzien in een behoefte die in de markt bestaat. Voor dit laatste is het Verbond van Verzekeraars verantwoordelijk. Het Verbond heeft onderzoek verricht onder de leden, waaruit de behoefte naar voren komt.”
Modulair
Het Verbond van Verzekeraars wil dat de opleiding te zijner tijd ook in modules beschikbaar komt voor werknemers uit de verzekeringsbranche. “Wij willen dat mensen uit het veld, de zogeheten high potentials, via modules op hoog niveau hun kennis kunnen bijspijkeren”, aldus Zoontjes.
Volgens Van Heerwaarden zullen de modules pas later aan de orde komen. “We gaan eerst van start met deze groep van 25 fulltime studenten. Het modulaire deel moet nog ingepland worden. Ook het instroomniveau van mensen uit de branche moet nog bepaald worden. Het is wel wetenschappelijk niveau.”
De docenten zullen voornamelijk geleverd worden door de universiteit, maar door praktijkmensen zullen lezingen en projecten gegeven en begeleid worden. Eén van de hoogleraren die aan deze nieuwe opleiding zal doceren is professor Hugo Keuzenkamp, die per 1 januari in dienst is getreden als directeur bij Delta Lloyd Zorg en als hoogleraar verbonden is aan de universiteit.

Reageer op dit artikel