nieuws

Marsh wil beloning liefst van klanten zelf

Archief

Marcel Polk, algemeen directeur van Marsh Nederland, vindt dat de hoogte van de beloning die een bemiddelaar ontvangt van een verzekeraar standaard in offertes en polissen zou moeten staan.

Polk zegt dit in Het Financieele Dagblad, naar aanleiding van de dreigende rechtszaak tegen het Amerikaanse moederbedrijf Marsh & McLennan, dat zich schuldig zou hebben gemaakt aan prijs- en productieafspraken met verzekeraars en het ontvangen van bonusprovisies. De Nederlandse vestiging van de assurantiemakelaar zegt voortaan het liefst alleen nog door klanten betaald te willen worden. “Ik denk dat dit er bij Marsh ook van gaat komen.” Polk zegt verder dat Marsh voortaan eindejaarsbonussen (tot 2% van de premie) van verzekeraars weigert voor portefeuilles die voldoen aan een bepaalde omvang en resultaat.
Eliot Spitzer, openbare aanklager van de Amerikaanse staat New York, heeft inmiddels afgezien van een strafrechterlijke vervolging van makelaar Marsh. Hij ziet meer heil in vervolging van individueel verantwoordelijken, de installatie van een nieuwe leiding en het doorvoeren van bedrijfsmatige hervormingen. Marsh is met Spitzer een schikking van e 392 mln overeengekomen.
Transparantie
Marsh-topman Jeffrey Greenberg is inmiddels vervangen door Michael Cherkasky, die totale transparantie heeft beloofd en de toezegging heeft gedaan af te zien van bonusprovisies van verzekeraars. Ook Aon en Willis hebben dat inmiddels gedaan. Een civielrechtelijke vervolging blijft echter tot de mogelijkheden behoren.
Ernst Csiszar, voorzitter van de Amerikaanse organisatie van schadeverzekeraars PCI heeft fel gereageerd op het optreden van Spitzer. Hij beticht de openbaar aanklager van overkill met betrekking tot diens aanpak van de bonusprovisies, die volgens hem gebruikelijk en niet verkeerd zijn. Hij acht het opvoeren van premies en het fingeren van offertes wél een malafide handeling die bestreden en aangepakt moet worden.
Marcel Polk: “We gaan eindejaarsbonussen van verzekeraars weigeren”.

Reageer op dit artikel