nieuws

LN wil zorgverzekerde zelf premietype laten kiezen

Archief

Leefbaar Nederland (LN) wil een basisverzekering voor ziektekosten waarbij verzekerden regelmatig mogen kiezen voor een nominale of procentuele premie.

Leefbaar Nederland heeft een Zorgplan gepresenteerd, Daarin wordt aandacht geschonken aan een verplichte basisverzekering voor ziektekosten. Leefbaar Nederland wil één, door de overheid vastgesteld, verplicht pakket met een uitgebreide dekking. De verzekerden mogen op individuele basis en met regelmatige tussenpozen kiezen voor een procentuele of een nominale premie. Wie jong is en weinig verdient, of oud is en een laag inkomen heeft, zal voor een procentuele premie kiezen. Wie veel verdient, zal liever een nominale premie betalen. Bij dit systeem is dus geen onderlinge solidariteit tussen de twee premiestromen.
Leefbaar Nederland ziet als voordeel van het voorgestelde verzekeringssysteem, dat er geen (fiscale) tegemoetkomingen nodig zijn voor mensen met lagere inkomens.

Reageer op dit artikel