nieuws

Legal & General stopt met korps eigen adviseurs

Archief

Veel meer dan het tienjarig jubileum is de Financial Consultants van Legal & General Nederland niet gegund. De verzekeraar stopt met de ondersteuning van de zelfstandige adviseurs, die alle levensverzekeringen verplicht onder moesten brengen bij Legal & General.

“De opbrengsten van deze organisatie wegen niet meer op tegen de kosten en de aandacht die het management aan deze activiteit moet besteden”, zo vat Legal & General het belangrijkste motief voor het besluit samen. De 42 overgebleven Financial Consultants zorgen dit jaar voor nog maar 7% van de nieuwe productie van de Hilversumse levensverzekeraar. Drie jaar geleden waren er nog zeventig Financial Consultants, die toen een aandeel van 30% hadden in de L&G-productie.
Volgens de verzekeraar is er nog een tweede reden om te stoppen met de maatschappijgebonden adviseurs. “De verzekeringsmarkt ontwikkelt zich in snel tempo naar een markt van professionele adviseurs. De verwachting is dat ook vanuit de wetgeving steeds meer nadruk komt te liggen op volledige keuzevrijheid van het intermediair.” Legal & General zal in het vervolg uitsluitend verzekeringen distribueren via het intermediair, zo benadrukt de maatschappij. Daaronder wordt ook geschaard de afzet via banken, vooral ING Bank, ABN Amro, Rabobank en Van Lanschot. Het bankkanaal is al enkele jaren goed voor eenvijfde van de L&G-productie.
Historie
In januari van 1992 krijgt Joep van den Eijkel, tegenwoordig het gezicht achter Dutch Insurance Group, van de directie van Legal & General de opdracht een eigen verkoopkanaal op te richten. De verzekeraar, die het voorbeeld afkijkt van de Britse moeder, hoopt zo’n honderd tot 120 mensen warm te krijgen voor het zelfstandig ondernemerschap, waarbij de maatschappij zorgt voor ondersteuning op het gebied van opleidingen, trainingen en marketing. In ruil daarvoor moeten de Financial Consultants hun levenproductie onderbrengen bij Legal & General.
Die beperking in de adviesvrijheid blijft een voortdurend punt van strijd in het tienjarige bestaan van het adviseurskorps. Het is voor Van den Eijkel reden om al binnen een jaar op te stappen. Maart dit jaar, een jaar na zijn aantreden, geeft algemeen directeur Arno Dolders aan dat het niet goed gaat met de Financial Consultants. “We worstelen er al enkele jaren mee. Het blijft moeilijk om goed gekwalificeerd personeel te vinden”, zo zegt hij. Een half jaar later draait Dolders de kraan dicht. Productie Financial Consultants aantal adviseurs nieuwe productie aandeel in Legal & General 1994 25 15% 1995 40 25% 1996 60 e 10,0 mln 31% 1997 70 e 13,0 mln 29% 1998 70 e 16,6 mln 28% 1999 70 e 19,4 mln 30% 2000 60 e 20,4 mln 21% 2001 50 e 16,3 mln 10% 1e helft 2002 40 e 5,6 mln 7%
Overigens is het definitieve einde van de Financial Consultants pas juni volgend jaar. Dan levert Legal & General de zeventien nog in opleiding zijnde adviseurs af; zij hebben nu een tijdelijke arbeidsovereenkomst met de verzekeraar. Als zij slagen voor het Assurantie B-examen, kunnen ze – zonder productieverplichting – een aanstelling als tussenpersoon krijgen bij Legal & General. De 25 mensen die momenteel volwaardig Financial Consultant zijn, hebben die mogelijkheid vanaf 1 januari.
Legal & General verwacht niet dat de afbouw van de ‘FC-organisatie’ invloed heeft op de nieuwe productie. “De groei van nieuwe premiebetalende levensverzekeringen zal in 2002, zoals eerder uitgesproken, in dubbele cijfers kunnen worden uitgedrukt.”

Reageer op dit artikel