nieuws

Leegloop AXA zet door met vertrek van Croes

Archief

Met het vertrek van Hans Croes (45), lid van de raad van bestuur van AXA, is het aantal vertrekkende bestuurders en directieleden in het afgelopen jaar bij AXA tot recordhoogte gestegen.

De afgelopen twee jaar zijn een fors aantal bestuurs- en directieleden van verzekeraars min of meer gedwongen opgestapt. Bij AXA begon de leegloop echter al in 1999 toen vrijwel de gehele UAP-top het bedrijf vaarwel zei. Kijken we alleen naar het afgelopen jaar, dan werd de leegloop in de top bij AXA ingezet met het vertrek van Leo Dooper in juni 2001 als algemeen directeur Schade. Hij stapte op “wegens een verschil van inzicht over het te voeren beleid”. Vlak daarvoor, in maart, was Niels Hanse, directeur support & control van AXA Schade, overigens al opgestapt “in goed overleg”.
Na het vertrek van Dooper verliet Jan Langman, directeur marketing en productontwikkeling, het bedrijf. Hij ging februari dit jaar met de vut. Langman is opgevolgd door Heino Hovingh. Begin dit jaar stapte tot ieders verrassing bestuursvoorzitter Pierre Lefèvre op. Volgens AXA was dit volgens afspraak en Lefèvre hervatte zijn werk bij AXA Royal Belge. Jan van den Berg werd de nieuwe bestuursvoorzitter. Vlak na zijn vertrek bij het Nederlandse AXA verliet Lefèvre echter helemaal het AXA-concern en toog aan het werk bij de Britse vestiging van het Franse concern Groupama.
Herstructurering
Met de komst van de nieuwe topman Van den Berg werd een herstructurering in het topmanagement doorgevoerd. De zevenhoofdige groepsraad werd ingeruild voor een vierkoppig directieteam, bestaande uit Van den Berg (algemeen directeur), Hans Croes (Marketing en Verkoop), Khalid Darweesh (IT en Operations) en Joop van Berkum (Unirobe). Deze herstructurering koste twee van de zeven leden van de groepsraad de kop. Godfried Barnasconi (Financiële Zaken) en Jos Lagerberg (Personeel & Organisatie) keerden niet meer terug in de top. Barnasconi verliet daarop het concern. Er was al een vacature in de groepsraad in verband met het vertrek van Dooper.
Na de herstructurering kondigde vervolgens in mei Carlo Roelofs, directeur AXA Schade, zijn vertrek aan. Hij was op dat moment pas acht maanden in dienst; de klus zou geklaard zijn. Nu volgt, vier maanden later, het vertrek van Hans Croes.
Volgens Croes is er geen sprake van een conflict met AXA, maar wil hij meer tijd voor zichzelf. “Mijn vertrek wordt zeer betreurd. Maar ik ben nu vijfenveertig en wil nog wat andere dingen gaan doen. Op mijn negentiende moest ik van mijn moeder gaan werken bij ABN Amro op een jaarcontract. Sindsdien ben ik in de financiële industrie blijven hangen. Ik heb één jaar voor mijzelf uitgetrokken. Ik wil een studie oppakken, fietsen door Europa en voetbalwedstrijden van mijn zoon bekijken. Na dat jaar zie ik wel weer.”
Croes ruilde in 1994 Delta Lloyd in voor de functie van commercieel directeur bij AXA Equity & Law. In 1998 trad Croes toe tot de groepsraad van AXA. Croes realiseert zich dat zijn vertrek voor AXA op een slecht moment komt. “Maar ja, wanneer is het goede moment?” Bestuursvoorzitter Jan van den Berg neemt voorlopig de taken van Croes waar.

Reageer op dit artikel