nieuws

Laatste restje loondienst verdwijnt bij SNS Reaal

Archief

Drie jaar na de opheffing van de loondienstorganisatie van Reaal Particulieren neemt SNS Reaal definitief afscheid van dit verkoopkanaal. De 25 loondienstadviseurs van Reaal Overlijdenszorg kunnen uitkijken naar ander werk. De activiteiten zijn “onrendabel”, aldus SNS Reaal.

Het einde van de loondienst – per 1 april – hangt samen met de opheffing van de speciale eenheid voor uitvaartverzekeringen. Reaal Overlijdenszorg wordt in delen toegevoegd aan Proteq (de loondienstportefeuille) en Hooge Huys (de intermediaire portefeuille). Het overgrote deel van de zeventig medewerkers van Reaal Overlijdenszorg kunnen met de portefeuille ‘meegaan’, zegt het concern, behoudens dus de loondienstagenten. De besluitvorming is overigens nog onder voorbehoud van medezeggenschapprocedures.
Uitvaart
Het opdelen van het uitvaartbedrijf is volgens SNS Reaal het gevolg van de omlabeling van Hooge Huys naar Reaal. “Door het staken van de loondienstactiviteiten en de integratie van portefeuilles wordt kostenefficiency gerealiseerd”, zo heet het.
SNS Reaal benadrukt dat geen afscheid wordt genomen van de ‘overlijdensmarkt’. “Door het creëren van eigen bedrijfsonderdelen – binnen Hooge Huys en Proteq – die zich volledig blijven richten op de overlijdensmarkt, wordt het belang van deze markt onderstreept.”
Injectie
Aan het begin van deze eeuw klonken evenwel geheel andere geluiden vanuit Utrecht. Reaal Overlijdenszorg kreeg toen een kapitaalinjectie en moest uitgroeien tot een belangrijke speler op het gebied van uitvaartverzekeringen. De bestaande portefeuilles (met alleen kapitaalverzekeringen) van Hooge Huys, NOG en Reaal werden overgeheveld naar de aparte werkmaatschappij – een voortzetting van PC 171 – en in natura-uitvaartverzekeraar Later (Amsterdam) werd een belang van 50% genomen. Vorig jaar werd al bekend dat Reaal Overlijdenszorg afzag van verdere investeringen in natura-uitvaartverzekeringen. Reaal wilde zich concentreren op uitvaartpolissen in kapitaal en het belang in Later werd verkocht.
De resterende overlijdensrisicoverzekeringen gaan nu dus terug naar Hooge Huys en deels naar Proteq Leven; de portefeuilleoverdrachten volgen later dit jaar. Reaal Overlijdenszorg boekte in 2002 een premieomzet van e 36,5 mln. Het verzekerde kapitaal bedroeg e 2,1 mld.

Reageer op dit artikel