nieuws

Kritiek Consumentenbond op advies studieverzekering

Archief

Bijna de helft van de assurantietussenpersonen adviseert een kapitaalverzekering voor het sparen van geld voor de studie van kinderen. Die conclusie trekt de Consumentenbond na een telefonische enquête onder bijna honderd adviseurs. “Ver onder de maat”, zo betitelt de bond de adviezen.

Met het wegvallen van de fiscale vrijstelling voor (studie)kapitaalverzekeringen in het nieuwe belastingstelsel is volgens de Consumentenbond het aantrekkelijke van dit product grotendeels verloren gegaan. Een spaar- of beleggingsrekening, eventueel aangevuld met een overlijdensrisicoverzekering, zijn volgens de bond veel betere alternatieven voor de opbouw van een studievoorziening.
Om de kennis van assurantietussenpersonen te testen, voerde de bond onlangs een telefonische enquête uit onder 102 adviseurs. Vijf van hen gaven telefonisch geen advies. Van de 97 gesprekken werden er veertig gevoerd met NVA- en NBVA-leden, 41 met ongeorganiseerde tussenpersonen, tien met bankmedewerkers en zes met medewerkers van direct-writers. Uiteindelijk gaf 45% van de ondervraagden het advies om een studieverzekering te sluiten. Bij de ongeorganiseerden lag dit percentage iets hoger: op 52%.
De bond suggereert dat deze hoge percentages zijn ingegeven door het feit dat tussenpersonen meer verdienen aan het adviseren van een verzekering dan aan het adviseren van een spaar- of beleggingsrekening. Verder constateert de Consumentenbond naar aanleiding van de gevoerde gesprekken dat het met de fiscale kennis van assurantietussenpersonen niet best gesteld is. Zo durft menigeen nog te stellen dat studieverzekeringen belastingvrij zijn of dat er een vrijstelling van f 270.000 per persoon geldt en noemt maar een klein gedeelte de rendementsheffing uit box 3. “De meeste adviseurs scoorden een dikke onvoldoende. De informatie van georganiseerde tussenpersonen was gemiddeld van iets betere kwaliteit”, zo schrijft de bond in de jongste editie van de ConsumentenGeldgids.

Reageer op dit artikel