nieuws

Kredietbemiddelaar Afab op overnamepad

Archief

Afab Financiële Diensten uit Amersfoort heeft per 1 januari 1-2-3 Krediet overgenomen. Afab telt door de overname nu ruim veertig medewerkers en wil dit voorjaar van start gaan met een eigen voorschotbank. De komende jaren moet de kredietbemiddelaar, onder meer door nieuwe overnames, groeien tot circa honderd werknemers.

De holding Afab Financiële Diensten, eigendom van directeur Maasbert Schouten, is met dochterbedrijf Afab Geldservice voornamelijk actief in hypotheek- en kredietbemiddeling via landelijke reclamecampagnes en internet. 1-2-3 Krediet (Ede) werkt alleen via internet en voert naast de eigen naam handelsnamen als 1-2-3 Hypotheken, Krediet.nl en Financiering.nl. Deze labels blijven actief. “De handelsnaam Van Agt & Partners zullen wij echter niet meer actief ondersteunen. Via dit label werd via subagenten zoals caravan- en autoverkopers leningen verkocht. Wij werken echter rechtstreeks met de klant”, aldus Schouten, die met Afab meer dan 50% van de omzet via internet genereert.
Afab is volgens Schouten na DSB (portefeuille ruim e 1 mld) de grootste consumptief-kredietbemiddelaar van ons land met een kredietportefeuille van circa e 185 mln. Door autonome groei en verdere overnames moet die positie worden verstevigd. “We zijn met name de laatste anderhalf jaar hard gegroeid”, zegt Schouten. “We zijn groter dan Gelink en Geldshop.nl. Maar we willen niet zo groot worden als DSB.”
Voorschotbank
Naast de activiteiten van bemiddelingstak Afab Geldservice zullen binnen de Afab-holding nog meer werkzaamheden worden opgestart. “We zijn bezig met de oprichting van een eigen voorschotbank. Die moet in april operationeel worden”, zegt Schouten. Behalve aan bancaire activiteiten, die “op voorzichtige schaal” worden gestart, wordt ook gedacht aan een verzekeringspoot. “Dat zou de volgende stap zijn, maar dat is nog ver weg. Daar komt heel veel bij kijken.” Schouten denkt zijn bedrijf binnen enkele jaren te kunnen laten groeien tot ongeveer honderd medewerkers.
De meeste medewerkers van Afab werken in de binnendienst. “Wij hechten veel waarde aan een kwalitatief goede binnendienst. De backoffice moet goed lopen. Met onze buitendienst zijn we overigens wel in elke provincie vertegenwoordigd”, zegt Schouten.
De buitendienst houdt zich alleen bezig met hypotheekadvies. “Voor consumptief krediet sturen wij in tegenstelling tot al onze concurrenten de offerte per post toe. Wij halen de mensen niet naar ons kantoor om het krediet te sluiten. Zij kunnen dus thuis nog eens rustig nadenken over de offerte.”
De dertien medewerkers van 1-2-3 Krediet gaan op termijn over van Ede naar het kantoor in Amersfoort. Schouten: “We willen het bewust binnen één kantoor houden. Zo hou je grip op de activiteiten”.
Met enkele partijen worden oriënterende gesprekken gevoerd over overnames. “Men reageert veelal verbaasd op onze overnameplannen, omdat daarin tot nu toe alleen DSB actief was met overnames. Wij praten alleen met grotere bemiddelaars, een kantoor met een omzet van enkele honderdduizenden euro’s aan provisie is voor ons niet interessant genoeg.”

Reageer op dit artikel