nieuws

‘Kopersstaking’ dwingt Spaar Select te saneren

Archief

Spaar Select heeft twaalf van de 32 vestigingen in ons land gesloten en zestig van de zeshonderd werknemers ontslagen. Aanleiding voor deze sanering is een combinatie van teruglopende omzetten en stijgende kosten. Jan-Willem van Dijk, die van de zomer nog een stapje terug deed, heeft zichzelf opnieuw aan het roer van het bedrijf gezet.

Het sluiten van de kantoren komt kort na de wijziging per 1 juli van een franchise- in een loondienstorganisatie. Ook toen was de motivatie dat er gesneden moest worden in dubbele kosten door de tegenvallende markt. Bovendien moest de organisatie beter gestuurd kunnen worden. Van Dijk trad toen terug als algemeen directeur ten faveure van Bart Hoex en werd hoofd marketing.
Nu blijkt een nieuwe ingreep noodzakelijk. “Alles wat aan externe factoren tegen kon zitten, heeft de afgelopen maanden tegengezeten: de beurs, de economie, de negatieve sentimenten met betrekking tot effectenlease en beleggen en het afschaffen van zowel de spaarloonregeling als de basisaftrek lijfrente”, zegt Van Dijk. “Het vertrouwen van de consument is naar een dieptepunt gezakt. Er is sprake van een kopersstaking. Over de laatste maanden hebben we verlies geleden; de kosten moeten met eenderde worden teruggebracht om nog break-even te kunnen draaien. Het zijn zware tijden. Als ik lees hoeveel kantoren er failliet gaan, moet ik blij zijn dat wij nog niet aan de beurt zijn geweest.”
Lijfrente
De teruglopende verkoop gaat gepaard met een toenemend aantal klanten dat lijfrentepolissen afkoopt. Ook Spaar Select kan die beweging niet keren. “We krijgen niet eens de kans om klanten te informeren. En de media schrijven zo vluchtig dat de klant zo snel mogelijk van de polis af wil, terwijl het alleen om de basisaftrek gaat. Maar klanten hebben geen zin om dertig jaar te gaan zitten rekenen. En zo zijn wij de dupe, omdat wij provisie moeten terugstorten en de klant is de dupe omdat hij geld kwijt is als hij zijn polis afkoopt.”
De overgenomen vestigingen waren ingericht op verdere groei en daardoor niet allemaal volledig bemand. “Dat is reden om nu fors te saneren. We gaan terug van 29 naar 17 eigen vestigingen. Daarnaast blijven er drie franchisevestigingen.” De accountmanagers worden in de resterende vestigingen geconcentreerd. “Waar er nu acht of negen accountmanagers zitten, worden dat er vijftien per vestiging.”
Van de circa zeshonderd werknemers zijn er vijfhonderd over, waarvan de helft in de buitendienst. Zestig medewerkers zijn ontslagen; accountmanagers van de opgeheven vestigingen zijn overgeplaatst. De afdeling Marketing breidt uit om nieuwe producten en strategieën te ontwikkelen, waarmee de omzet weer op peil moet worden gebracht.
Overheid
Van Dijk wijst als oorzaak vooral naar het beleid van de overheid. “Sinds 1994 is de financiële branche alleen nog maar benadeeld. Zet het eens op een rijtje: het vervallen van de vrijstelling voor kapitaalverzekeringen, het vervallen van de aftrek van effectenleaserente, de maximering van de aftrek van de hypotheekrente, basisruimte van de lijfrente-aftrek die in een paar jaar is verlaagd van e 5.600 voor gehuwden naar waarschijnlijk nihil volgend jaar, afschaffing van het bedrijfssparen en de verdientijd van de provisie naar tien jaar, het is krankzinnig. Dat zouden ze met de boeren of de taxicentrales eens moeten proberen: iedereen uit de bedrijfstak zou in Den Haag de ruiten gaan ingooien. Maar de financiële branche niet. Zelfs nu blijft men heel beleefd, terwijl de branche de afgelopen jaren benadeeld is en er steeds meer geld nodig is om het hoofd boven water te houden. Het ligt volgens mij aan de slechte samenwerking. Verzekeraars en banken trekken nooit samen op. Daarnaast hebben de belangenbehartigers zich de afgelopen jaren de kaas van het brood laten eten. Daarvan zijn onder meer wij nu de dupe. Je ziet het overal in de financiële wereld. Het is muisstil, men zit duimen te draaien.”
Fouten
Van Dijk erkent dat Spaar Select zelf ook fouten heeft gemaakt: te veel beheerskosten, te lang teren op het succes van bestaande producten en de investeringen in het nieuwe hoofdkantoor in Etten-Leur. “Maar wij hebben vooraf ook niet kunnen voorzien dat de markt zo extreem zou instorten.” De groeiplannen staan voorlopig in de ijskast, maar de opening van de Spaar Select University, het opleidingscentrum dat onderdeel is van het nieuwe hoofdkantoor, gaat volgend jaar gewoon door.
Jan-Willem van Dijk: “We hebben zelf ook fouten gemaakt”.

Reageer op dit artikel