nieuws

Klijn aan het roer van hypotheekformule VBO

Archief

Paul Klijn, vorig jaar opgestapt als algemeen directeur bij Huis & Hypotheek, is interimmanager geworden bij De Hypotheek Strateeg. De hypotheekformule van makelaarsvereniging VBO gaat volgende week van start.

Na zijn vertrek bij Huis & Hypotheek in juli vorig jaar startte Klijn het bureau Casa Consulting, gespecialiseerd in het bouwen en begeleiden van formules. “We zijn met een aantal projecten bezig, maar dit is het grootste”, aldus Klijn.
VBO lanceerde eind vorig jaar een hypotheekconcept onder de noemer De Hypotheek Expert. Die naam is inmiddels gewijzigd in De Hypotheek Strateeg, omdat er al een aantal adviseurs onder deze naam werkzaam bleek te zijn. “Er is een vijftal zelfstandig werkende organisaties dat die naam hanteert. Als je landelijk wilt gaan werken, dan gaat dat problemen opleveren en daarom hebben wij de naam veranderd.”
VBO heeft 51% van de aandelen in de formule. De overige aandelen zijn in handen van HypoNed, een bedrijf dat net als Casa Consulting franchiseformules ontwikkelt voor de financiële dienstverlening. Eigenaar van HypoNed is Piet Sijbrands, die eind 2000 zijn intermediairbedrijf ACW aan Aegon verkocht.
Honderd leden
De nieuwe formule gaat op 1 juni van start, maar het zal tot juli of augustus kunnen duren voor de eerste Hypotheek Strateeg daadwerkelijk aan de slag gaat. In november meldde VBO dat zich al ruim honderd leden hadden aangemeld als deelnemers in het nieuwe concept. “Zij zijn samen goed voor meer dan e 450 mln aan hypotheken”, zei VBO-secretaris Michiel Goofers toen. Zowel makelaars die zelf in hypotheken bemiddelen als makelaars die dat niet doen, kunnen zich aansluiten.
Over gezamenlijke inkoop, rentetarieven en provisies zijn met een aantal geldverstrekkers afspraken gemaakt. Makelaars die niet in hypotheken bemiddelen, kunnen gebruik maken van tweehonderd via internet oproepbare hypotheekadviseurs. Deze werken tegen een uurtarief en rekenen daarnaast een fee voor het formulebeheer.
De Hypotheek Strateeg is in eerste instantie ontwikkeld in samenwerking met Esperion-dochter Formanova, die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van formules. Huis & Hypotheek trad vorig jaar april, drie maanden voor het vertrek van Klijn, toe tot diezelfde Esperion-groep. Het is echter niet zo dat VBO Formanova aan de kant heeft gezet ten gunste van Casa Consulting, aldus Klijn: “Formanova heeft in opdracht van VBO het concept opgezet en wij werken dat verder uit.”
Paul Klijn gaat voorlopig de kar trekken bij De Hypotheek Strateeg.

Reageer op dit artikel