nieuws

Kapitaalsinjectie brengt solvabiliteit VHD op peil

Archief

De solvabiliteit van de Verzekeraarshulpdienst (VHD) is dankzij een forse kapitaalinjectie van de 33 aandeelhoudende verzekeraars weer op het vereiste niveau. De alarmcentrale kampte met (financiële) problemen na de overnames van Omnicare en Meinders Europenet.

Een gunstige resultaatontwikkeling in dit boekjaar heeft de verzekeraars over de streep getrokken om te investeren in VHD. Algemeen directeur Jan van der Kleij wil geen mededelingen doen over de omvang van de kapitaalsinjectie. “De reden voor deze aandelenemissie zit in het balanstechnische traject. We moesten onze solvabiliteit op peil brengen; het staat los van de winst- en verliesrekening. Er zijn nog pensioenverplichtingen uit het verleden; daarnaast hebben we te maken met de afboeking van goodwill doordat de overnames van de afgelopen tijd niet de waarde blijken te hebben die ze moesten hebben”.
Door de werkwijze van VHD is het moeilijk om financiële reserves op te bouwen, zegt Van der Kleij: “Een groot deel van onze activiteiten gebeurt tegen kostprijs en zonder btw. Daardoor kunnen we weinig positieve cashflow opbrengen. Als er iets misgaat, telt dat dus meteen. De onderneming functioneert wel goed, maar we hebben geen spaarpotje. Door deze investering van de aandeelhouders zijn we weer op volle oorlogssterkte. Het is een affinanciering van het verleden”.
De VHD is de laatste tijd klanten kwijtgeraakt. “Dat is niet vanwege onze dienstverlening, maar vanwege de consolidatieslag in verzekeringsland. Wij zijn één van de best functionerende hulpdiensten: 70% van de telefoontjes wordt binnen twintig seconden beantwoord door een mens en niet door een machine. Dat komt niet vaak meer voor.”
Bastiaenssens
De overnames van Omnicare en Meinders EuropeNet hebben niet gebracht wat ervan werd verwacht, beaamt Van der Kleij. “Die overnames zijn gedaan in een tijd dat iedereen met overnames bezig was.” Vooral die tegenvallers heeft de eerder dit jaar vertrokken directeur Walter Bastiaenssens zich persoonlijk aangetrokken. Zijn vertrek heeft op eigen verzoek plaatsgehad, aldus Van der Kleij. “Daarnaast is Reempt van Klinkenberg (ex-Univé) opgestapt als voorzitter van de raad van commissarissen. Ik heb er bewondering voor dat zij hun functies op eigen initiatief hebben neergelegd.” Er zal na het vertrek van Van Klinkenberg een nieuwe raad van commissarissen worden samengesteld.

Reageer op dit artikel