nieuws

Jubileumkatern

Archief

25 jaar AM, een terugblik op een kwart eeuw verzekeringsnieuws

Op pagina 03 het verschil 1979-2003 in cijfers: de omvang van de verzekeringsmarkt is in die periode verveelvoudigd; niet alleen in omzet maar ook in het aantal aanbieders. 04 Historisch overzicht 1979-2003: van de verzekeringsambities van staatsbedrijf PTT tot de NMa-inval bij het Verbond van Verzekeraars en Delta Lloyd; de meest spraakmakende AM-koppen passeren de revue. 05 Piet Biemans, grondlegger en oud-hoofdredacteur van AM, blikt terug op de start van het vakblad waar de verzekeringsbranche bepaald niet op zat te wachten. 08 Jubilerende assurantiekantoren: net als AM gingen in 1979 ook tal van assurantiekantoren van start. AM spoorde vijf starters uit dat jaar op en peilde hoe het hun is vergaan. 09 Het bonus-malussysteem werd in 1982 ingevoerd en leidde direct tot een vrije val in de verzekeringsresultaten; om Carlo de Swart te citeren: “de automarkt is altijd al een sociale werkplaats geweest”. 15 Een staking in de verzekeringsbranche! In 1991 was het zover: werknemers kwamen in de Nieuwe Kerk in Den Haag samen om actie te voeren. De cao-staking blijkt nu nog controversieel. 17 De meest omstreden fusie ooit: Nationale-Nederlanden met NMB-Postbank. Hoofdrolspelers Jaap van Rijn (NN) en Jan Weitenberg (NVA) zijn het nu nog oneens: “De NVA-boycot had geen betekenis” versus “De boycot was geslaagd”. 21 Het faillissement van Vie d’Or: het boek is na tien jaar nog altijd niet gesloten. Vie d’Or-topman Frans Maes heeft er al een film van gemaakt: The Coward (toezichthouder Ton Kool), The Mean (Bert Lieuwma, “mijn opvolger”) en The Stupid (“die rol heb ik mezelf toegedicht”).

Reageer op dit artikel