nieuws

Jeroen van den Oever terug op oude nest Zilveren Kruis

Archief

Jeroen van den Oever (42) woont alweer zo’n vier jaar in Polen. “Het leven is hier wat rauwer dan in Nederland.” Dat zal dus even wennen zijn, als Van den Oever op 15 juni directievoorzitter van Zilveren Kruis Achmea wordt. Hij keert hiermee terug op het oude nest. Van 1992 tot en met 1996 was hij directielid van Zilveren Kruis en directievoorzitter van ziekenfonds Zilveren Kruis. Daarvoor was hij vier jaar directeur van een Rotterdams ziekenfonds, een van de voorlopers van het ziekenfonds Zilveren Kruis. Van 1996 tot en met 1998 was Van den Oever lid van de raad van bestuur van Ohra. Hij ging daar weg om in opdracht van een grote Duitse verzekeraar – “Nee, ik zeg niet welke” – in Polen te onderzoeken of het zinvol zou zijn daar een particuliere ziektekostenverzekeraar op te richten. “In Polen waren destijds reële groeimogelijkheden. Achteraf bekeken was er toen sprake van een economische hausse. Inmiddels ligt het plan in de kast, maar het komt er vast nog wel een keer uit.” Op dit moment is Van den Oever directeur van Jobnet, een werving- en selectiebureau in Warschau dat onder meer verpleegkundigen naar ons land uitzendt.

Bij Zilveren Kruis zal Van den Oever een ander bedrijf aantreffen. “Destijds vormden bijvoorbeeld het ziektekostenbedrijf en het ziekenfonds nog geen organisatorisch geheel en stond Eureko nog in de kinderschoenen.” Hij zegt niet in een gespreid bed te komen. “Extern komt er veel op een zorgverzekeraar af. Veel problemen van toen bestaan nog steeds, zoals de budgettering en kostprijssystematiek van ziekenhuizen en de wachtlijsten. Ik vind het een intellectuele uitdaging om in de complexe zorgverzekeringswereld een rol te spelen.”
Op de vraag of het niet sneu is dat Achmea begin volgend jaar haar plaats als grootste zorgverzekeraar moet afstaan aan de nieuwe combinatie VGZ-Univé-IZA, zegt hij: “Ze zullen nog een harde dobber aan ons hebben”.

Reageer op dit artikel