nieuws

Jaarlijkse toets voor tussenpersoon

Archief

Als het aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ligt, moeten tussenpersonen in de toekomst jaarlijks een zelftest doen en hun bedrijfsstatus melden aan de toezichthouder.

De zogenoemde self-assessment bestaat al in de effectenbranche. In de test meldt het intermediairbedrijf jaarlijks de status van diverse bedrijfsonderdelen. Het gaat om zaken die relevant zijn voor de in de Wet Financiële Dienstverlening gestelde eisen, zoals vakbekwaamheid, interne controles, het adviestraject en dossiervorming. “De instelling geeft aan wat zij bijdraagt aan de doelstellingen van de wet”, zoals de AFM het omschrijft.
Het formulier wordt verzonden via een speciaal extranet; er wordt nog gedacht aan een controle van de jaarlijkse invuloefening door externe consultants. De AFM hoopt hiermee alleen actie te hoeven ondernemen bij de instellingen die hun zaken op punten nog onvoldoende hebben geregeld. NVA-voorzitter Dick de Bruin ziet wel voordelen in de self-assessment. “Het is een hulpmiddel voor de toezichthouder én het kan voor de tussenpersoon een kwaliteitsstimulans zijn.”
Een serieuze denklijn is verder om leden van de standsorganisaties NVA en NBVA – maar ook van postenbanken als DAK en Van Kampen en dienstverleners als DIN en D&O – korting te geven op de jaarlijkse bijdrage voor het toezicht. In ruil daarvoor zouden deze ‘koepels’ een deel van de toezichtstaken voor hun rekening moeten nemen.

Reageer op dit artikel