nieuws

Interpolis zinspeelt op fusie met VGZ

Archief

Interpolis zinspeelt op een fusie met VGZ, de grootste zorgverzekeraar van ons land. De toevoeging van VGZ moet het doel van het Rabobank-concern dichterbij brengen: marktleider worden in verzekeringen.

Interpolis en VGZ begonnen vorig jaar aan een joint-venture voor de verkoop en het gedeeltelijk risicodragen van ziektekostenpolissen van Rabo-klanten. Begin dit jaar waren er zo’n 15.000 polissen verkocht. Interpolis wil echter meer. “We zien de joint-venture met VGZ als een eerste stap naar een veel hechtere samenwerking”, zo zegt Interpolis-voorman Kick van der Pol vandaag in een interview met AM (zie pag. 12).
“Een fusie is niet uitgesloten. We willen een grote speler worden in ziektekosten. Daar hebben we nu een marktaandeel van 0%. Samen met VGZ willen we drie miljoen verzekerden gaan bedienen”, aldus Van der Pol. VGZ is momenteel de grootste zorgverzekeraar van ons land met 2,7 miljoen verzekerden; hierin is de fusie met ambtenarenverzekeraar IZA (650.000 verzekerden) meegenomen. De fusiecombinatie Interpolis/VGZ zou in ons land kunnen bogen op een premievolume van bijna e 4 mld.
VGZ kon bij het sluiten van dit nummer nog niet uitgebreid reageren op de woorden van de Interpolis-voorman. “We zitten nu in een fusietraject met IZA en naar de toekomst toe kun je niets uitsluiten”, is het enige dat woordvoerder Bert Rensen kwijt wil.
Multidistributie
Rabobank wil met een aandeel van 25% marktleider worden in verzekeringen. Momenteel is ING marktleider met een aandeel (in brutopremieomzet) van zo’n 17%, tegen 8% voor nummer vijf Interpolis. Van der Pol ziet drie gronden voor een opmars. “Ten eerste verwachten we nog een hele forse groei via het Rabobank-kanaal. Ten tweede is de beslissing genomen dat Interpolis overgaat tot multidistributie en dus veel nadrukkelijker dan nu met assurantietussenpersonen gaat werken. En verder moeten fusies en overnames een bijdrage leveren.”
Van der Pol wil zich niet uitspreken over een samengaan met Achmea en zegt de mislukte samenwerking met Univé te betreuren. “Een fusie met Univé is twee jaar geleden wel afgetast, maar er zijn geen echte besprekingen geweest. Het ontbreekt bij de onderlingen aan de vereiste meerderheid. Ik vind dat erg jammer, want qua visie op onderlinge waarborgmaatschappijen passen we erg bij elkaar.” Aardig detail: Univé en VGZ ondernamen vorig jaar nog een vergeefse poging tot een fusie.

Reageer op dit artikel