nieuws

Interpolis krijgt stevige greep op Limburgse assurantiekantoren

Archief

De verzekeringsactiviteiten van vijf Limburgse assurantiekantoren worden overgenomen door Interpolis. De kantoren zijn aangesloten bij de franchiseketen Végio Verzekeringsgroep. Naast de verzekeringsportefeuilles worden ook werknemers overgedragen aan de Rabo-dochter.

De kantoren zijn gevestigd in Echt, Ell, Geleen, Nederweert en Reuver en hebben in totaal ruim dertig medewerkers. Ze zijn eigendom van enkele lokale boerenbonden (CAV Midden-Limburg, BoerenBond Nederpeel, Verzekeringscoöperatie Hunsel/Stramproy, CAV Middenmaas en LLTB Roermond). Van oorsprong waren de kantoren actief in agrarische bedrijfsverzekeringen; later zijn de activiteiten onder de vlag van franchise-organisatie Végio ook gericht op particuliere verzekeringen.
Kees van Rooij, directeur van de Limburgse land- en tuinbouwbond LLTB, meldt dat de overname is gedaan om de verzekerden blijvend van een goed verzekeringspakket te kunnen voorzien. “Om de continuïteit van de betreffende kantoren te realiseren, waren verdere investeringen en fusies noodzakelijk. De aandeelhouders vonden dat niet langer verantwoord.”
De kantoren zijn niet volledig overgenomen omdat Interpolis alleen interesse had in de verzekeringsactiviteiten. Van Rooij: “Dat was van begin af aan duidelijk. Het gaat om verschillende soorten kantoren. In Reuver is men ook actief in de o/g-makelaardij en financiële planning. Die activiteiten zijn verkocht aan een andere partij.” Welke dat is, wil hij niet zeggen. LLTB is mede-aandeelhouder van één van de vijf kantoren. De aandeelhoudende boerenbonden hadden volgens de Rooij de kantoren het liefst in zijn geheel verkocht aan de Tilburgse verzekeraar.
Geen verandering
De betrokken kantoren zijn aangesloten bij de Végio Verzekeringsgroep, een franchiseketen die in totaal vijftien kantoren telt in Limburg en Noord-Brabant. Végio heeft volmachten van onder meer Delta Lloyd, Avéro, Stad Rotterdam en Amev, die risicodrager zijn voor de Végio Polis voor agrarische bedrijven. Interpolis, de grootste agrarische verzekeraar van ons land, zegt dat er niets verandert. “De kantoren blijven open”, aldus woordvoerder Koen van Veldhoven. “We nemen alleen de verzekeringsportefeuille over; het gaat om zo’n 34.000 polissen. De kantoren blijven in principe zelfstandig en houden de portefeuilles in beheer. Ze zullen geen deel meer uitmaken van de Végio-groep en verder gaan onder de eigen naam. Nieuwe polissen worden bij Interpolis ondergebracht.”
Végio
Directeur Klaas Post van Végio verklaart echter dat de vijf kantoren met de nieuwe Interpolis-medewerkers voorlopig nog als Végio-kantoren door het leven zullen gaan. Hij sluit niet uit dat Interpolis alsnog aandeelhouder wordt in de kantoren. “Wij willen eerst weten wat de plannen zijn. Een nieuwe aandeelhouder in de kantoren is voor ons niet per definitie acceptabel. Als Interpolis de kantoren voor 100% in handen krijgt, kunnen zij geen deel meer uitmaken van Végio.”
Na een eventueel wegvallen van de vijf kantoren resteren er nog tien Végio-vestigingen. “We houden dan een uitgedund deelnemersveld over”, aldus Post. “In dat geval gaan we zeker op zoek naar nieuwe deelnemers, waarbij de samenwerking strak moet worden geredigeerd. We willen voorkomen dat dit nog eens kan gebeuren.”
Post zegt dat de Végio-kantoren volledig zelfstandig opereren: “Végio is een franchise-achtige organisatie. De aangesloten kantoren waren eerst gelieerd aan de LLTB. In 1995 ontstond het Végio-concept, dat zich niet alleen richt op de agrarische sector, maar ook op particuliere verzekeringen. De LLTB-kantoren hebben zich toen bij ons aangesloten.” Post kan zich voorstellen dat de verzekeringsportefeuilles aan Interpolis zijn verkocht: “Het is bekend dat zij daarvoor aardige prijzen betalen. Interpolis had trouwens al de overhand in de portefeuille”.

Reageer op dit artikel