nieuws

Interpolis bijt spits af met opleiding rechtsbijstandjuristen

Archief

In samenwerking met de Erasmus Universiteit start Interpolis in september met een driejarige opleiding voor rechtsbijstandjuristen. Andere rechtsbijstandverzekeraars verwachten begin volgend jaar met zo’n beroepsopleiding te kunnen beginnen.

Tot nu toe verzorgen de rechtsbijstandverzekeraars intern de opleiding van hun juristen. “Een externe opleiding brengt meer structuur”, zegt Gerard van Laarhoven, directeur van de Stichting Rechtsbijstand, de rechtsbijstanduitvoerder van Interpolis. “Bij ons en bij een aantal andere rechtsbijstandverzekeraars leeft al enige tijd de wens om een gestructureerde opleiding aan te bieden. Advocaten doen dat, overigens verplicht, ook.”
Een andere reden vindt Van Laarhoven de krappe arbeidsmarkt. “Het verloop bij de juristen is groot. Zo’n opleiding kan het een stuk aantrekkelijker maken om bij ons te komen werken of te blijven werken. Wie overigens aan de opleiding deelneemt, legt zich daarmee formeel niet vast om een bepaalde tijd bij ons in dienst te blijven.” Ook extern heeft een goede opleiding voordelen. “Het certificaat dat de Erasmus Universiteit afgeeft, moet een soort keurmerk worden. Dat kan ook in de communicatie naar verzekerden belangrijk zijn.”
Deelnemers gaan een opleiding volgen voor het rechtsgebied waarin zij werkzaam zijn, zoals bestuursrecht en arbeidsrecht. Per studiejaar worden veertig uren college gegeven door hoogleraren en door docenten met praktijk(ervaring), bijvoorbeeld advocaten. Het is volgens Van Laarhoven de eerste keer dat een universiteit in opdracht van een werkgever een beroepsopleiding ontwikkelt.
Het eerste ‘klasje’ zal zo’n dertig juristen omvatten. Volgens Van Laarhoven is dat ongeveer het aantal dat elk studiejaar zal deelnemen. Bij de Stichting Rechtsbijstand werken 280 juristen. Zij verzorgen voor Interpolis de rechtsbijstand op 400.000 polissen voor particulieren en 50.000 polissen voor bedrijven (beide inclusief verkeersdekkingen).
Andere verzekeraars
Aanvankelijk praatte Interpolis over een opleiding met SRK, DAS, Arag en Achmea. De verzekeraars vroegen verschillende instellingen om met een plan te komen over inhoud en financiering van de opleiding. De plannen werden niet door iedereen gelijk gewaardeerd. “Wij stapten vorig jaar uit het overleg”, zegt Van Laarhoven, “Omdat wij als enige de voorkeur leken te geven aan de Erasmus Universiteit.”
Van Laarhoven beaamt dat het beter was geweest als de verzekeraars op één lijn hadden gezeten. “Hoe dan ook, anderen zijn van harte welkom om alsnog deel te nemen.”
De juristen van SRK, DAS, Arag en Achmea gaan vrijwel zeker naar een andere beroepsopleiding. “We verwachten nog deze maand overeenstemming te bereiken met een aanbieder”, aldus Jan van den Burgh van Arag. Begin volgend jaar zouden de eerste lessen gegeven kunnen worden. Volgens Van den Burgh komt de opleiding van de vier er anders uit te zien dan die van Erasmus. “Bij ons zijn er geen hoorcolleges, maar wordt er gewerkt in werkgroepen. Verder zal veel aandacht worden besteed aan communicatieve kwaliteiten en zullen er veel meer keuzevakken komen.”

Reageer op dit artikel