nieuws

Intermediair vers(r)trikt door regels?

Archief

Intermediair verst(r)ikt door regels? Dit was de vraag die centraal stond tijdens het veertiende jaarcongres van de Direktbank. Na inleidingen van Eduard Bomhoff en gedragswetenschapper Rembrandt Zuijderhoudt ging Theo Harms, plaatsvervangend hoofd marktgedrag en effectenverkeer van het Ministerie van Financiën in op de WFD. “Het intermediair wordt altijd heel zenuwachtig als het om zorgplicht gaat, maar het zat allang in de Wabb en in de praktijk gebeurt het al”, zo relativeerde hij de gevolgen van het nieuwe toezicht. Harms wees de zaal met zo’n tweehonderd tussenpersonen er ten slotte nog op dat de WFD het intermediair één belangrijk voordeel oplevert: “Wij zorgen ervoor dat het vertrouwen in u groter wordt”.

Eigen Huis
Ook Marlies Pernot, algemeen directeur van de Vereniging Eigen Huis, verklaarde zich die middag een voorstander van het nieuwe toezicht. “Zelfregulering is geen optie, want daar onttrekken de slechteriken zich weer aan.” Pernot nam overigens geen blad voor de mond. Na een blik op de lijst met alle aanwezigen, luidde haar conclusie dat zo’n 80% bij ‘the good guys’ hoorde en de rest toch echt bij de ‘the bad guys’ ingedeeld moest worden. Die hielden zich bij de discussie aan het einde van de middag overigens verdacht stil.
Wel werd Pernot zelf aan de tand gevoeld. Een tussenpersoon uit de zaal verweet de Vereniging steeds commerciëler te worden en ook hypotheekadviezen te verstrekken. Pernot verweerde zich met de opmerking dat de vereniging nu eenmaal geld moet verdienen om te kunnen voortbestaan. “Dat het hypotheekadvieskantoor geen SEH-keurmerk heeft, weten we. Daar zijn we hard mee bezig.”
Na alle discussies over regelgeving werd de middag afgesloten met een komische act waarin het thema van die dag symbolisch werd uitgebeeld. Een Amerikaanse artiest wierp allerlei bollen wol door de zaal, waardoor iedereen uiteindelijk verstrikt raakte in de wol. Op de foto rechtsonder Direktbank-directeur Wim Mondeel.

Reageer op dit artikel