nieuws

Intermediair licht in paniek door CBP-melding

Archief

Alle bedrijven die werken met persoonsgegevens moeten dit vóór 1 september inzichtelijk maken bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Te late melding kan leiden tot een boete van maximaal e 4.540.

De meldingsplicht is onderdeel van de per 1 januari van kracht geworden Wet Bescherming Persoonsgegevens, die tot doel heeft dat bedrijven zorgvuldig omgaan met persoonlijke gegevens op een wijze die controleerbaar is. Het CBP verricht die controle. Volgens de twee intermediairorganisaties is de meldingsplicht bij veel tussenpersonen onbekend. Daar komt bij dat de handeling zelf “buitengewoon lastig en complex is”, aldus de NVA, “ondanks de aanwijzingen van het CBP bij het meldingsformulier”.
Reden voor de standsorganisatie om een handleiding en voorbeeldmeldingen te maken. De NVA heeft een digitale handleiding gemaakt die voor leden is te downloaden vanaf het extranet. Niet-leden kunnen de handleiding ook krijgen, maar dan wel tegen een vergoeding van e 40. Aanmeldingen per telefoon (033-464.34.64) of e-mail (info@nva.nl).
De NBVA heeft ook een handleiding opgesteld voor het doen van de CBP-melding. NBVA-leden hebben deze per post ontvangen.

Reageer op dit artikel