nieuws

Integra valt in duigen

Archief

De financiële adviesgroep Integra in Leeuwarden is grotendeels failliet verklaard. Dit betekent ontslag voor de bijna zestig medewerkers van Integra Financieel Adviesbureau. Ook de dertig parttimers van Integra Call & Service Center raken hun (bij)baan kwijt.

Oprichter Richard van der Meulen (37), die zelf het faillissement van de twee BV’s heeft aangevraagd, probeert nog door te gaan met de employee-benefitsactiviteiten van Integra, waarbij circa tien medewerkers zijn betrokken.
Van der Meulen wil niet ingaan op de oorzaken van de instorting van zijn snel gegroeide bemiddelingsgroep. Hij startte met Integra in het voorjaar van 1998 en telde eind vorig jaar al ruim 140 werknemers. Een in de afgelopen zomer doorgevoerde reorganisatie heeft niet voldoende soelaas kunnen bieden.
Elan
De instorting van Integra is voor Van der Meulen de tweede zakelijke kater in amper vijf jaar tijd. Hij was één van de grondleggers van het op employee-benefits gerichte bedrijf Elan in Heerenveen, dat begin 1995 was opgericht. Verschil van inzicht met zijn partners leidde ertoe, dat hij zich in februari 1997 uitkocht. Vanwege een concurrentiebeding moest Van der Meulen tot het voorjaar van 1998 wachten om met Integra te starten.
Integra heeft in de afgelopen drie jaar een bestand van twaalfduizend klanten opgebouwd. Volgens curator Tuinman bedraagt de schuldenlast zeker enige miljoenen guldens en is Delta Lloyd de grootste schuldeiser.
Bestuursvoorzitter Niek Hoek van Delta Lloyd laat desgevraagd weten, dat zijn maatschappij een belang van 20% in Integra heeft. Met Delta Lloyd samenwerkende assurantiekantoren konden sinds het najaar van 1999 via de zogenaamde Advies Service een beroep doen op financiële planners van Integra.
In het afgelopen voorjaar werd als nieuwe loot aan de Integra-stam een franchiseformule geïntroduceerd. Het eerste kantoor werd in maart in Apeldoorn geopend. Doelstelling was om in totaal vijftig franchisekantoren te stichten.
Richard van der Meulen …tweede zakelijke kater…

Reageer op dit artikel