nieuws

Inkoopclub NVA-leden van start met vijf verzekeraars

Archief

Icoa, de inkoopcombinatie voor onafhankelijke assurantieadviseurs, gaat van start met vijf risicodragers. Oprichters Tom Pedroli (36) en Koenraad Frans (34) hopen met vijftig NVA-leden van start te kunnen gaan.

Vorige week hielden de twee oprichters hun eerste presentatie voor leden van de NVA-regio Noord-West. In kasteel Radboud in Medemblik, standplaats van Pedroli, toonden 25 kantoren zich geïnteresseerd in het initiatief. Later deze maand volgen presentaties in andere NVA-regio’s.
Knelpunt voor de potentiële deelnemers lijkt het geringe aantal verzekeraars waarmee arrangementen zijn gesloten. Het zijn er vijf: Noordhollandsche van 1816 voor schadeverzekeringen en Delta Lloyd, Zwolsche Algemeene, Winterthur en Woudsend voor levenproducten.
“Je moet gewoon meedoen”, zo probeerde Frans zijn NVA-collega’s over de streep te trekken. “Het kost je niets: we vragen geen entreegeld en geen maandelijkse bijdrage. En je bent vrij om te kiezen welk deel van je productie je straks in onze Icoa-pool wilt onderbrengen. De bonusprovisie wordt natuurlijk wel per kantoor verdiend, maar het percentage is gebaseerd op de omzet van de totale Icoa-pool.”
Volgens Frans is doelbewust gekozen voor een select aantal risicodragers. “We schatten in met zo’n vijftig kantoren te beginnen. Daarom hebben we niet meer dan vijf maatschappijen, anders is het voor hen ook niet meer interessant. Op het moment dat het deelnemeraantal van Icoa gaat groeien, kunnen we meer risicodragers toelaten.” Frans erkende wel dat er nog gesprekken waren gevoerd met Nationale-Nederlanden en Zwitserleven, maar dat dit overleg niet heeft geleid tot deelname aan Icoa. Verder lopen er nog gesprekken met twee middelgrote verzekeraars en twee (beurs)makelaars.
Categorie E
Volgens compagnon Pedroli – samen met Annette Frans, zus van Koenraad, eigenaar van de BV Icoa – komt het idee voor een inkoopcombinatie uit de NVA zelf. “Tijdens regio- en ledenvergaderingen is er heel vaak over gesproken. De wat kleinere kantoren zijn behoorlijk gefrustreerd over de wijze waarop zij door verzekeraars worden behandeld. Als je niet genoeg volume hebt, dan wordt je in categorie E ingedeeld en mag je lekker negen maanden wachten op je polis. Een betere behandeling krijg je alleen als je vrijwel je hele productie bij die ene maatschappij onderbrengt. Maar dat lijkt me niet in het belang van klanten.”
De trend tot captivisering maakt het de kleinere NVA-kantoren niet makkelijker. Pedroli: “Door een portefeuille over te nemen, kun je meer volume creëren, maar tegen verzekeraars of kantoren die gefinancierd zijn door verzekeraars valt niet op te bieden. Je moet dus een keuze gaan maken: specialiseren, fuseren, zelf een captive worden of je aansluiten bij een inkooporganisatie.”
Los van NVA
Frans en Pedroli stellen Icoa vooralsnog alleen open voor leden van de NVA. “We willen kwalitatief goede productie leveren en voor die kwaliteit beloond worden. Een NVA-lidmaatschap zegt niet alles, maar is toch wel een indicatie voor kwaliteit, vandaar die voorwaarde”, aldus Frans. Ze benadrukken dat de NVA geen enkele bemoeienis heeft met Icoa. “De NVA wil juist geen inkooporganisatie zijn.”
Volmachtbedrijven en kantoren waarin een verzekeraar een aandelenbelang heeft zijn niet welkom. “Nee, dat zou niet passen in de acthtergrond en de doelstellingen van Icoa. We willen via Icoa juist onze onafhankelijkheid behouden en versterken. Door een hogere marge te bedingen, kun je investeren in je bedrijf en personeel.”
Icoa eist van de deelnemende verzekeraars een goede administratieve afhandeling. De wijze waarop de Icoa-deelnemers hun gegevens aanleveren, heeft nog geen invloed op de beloning. “Maar dat is wel de toekomst”, denkt Frans. Het resultaat van de schadeportefeuille heeft wel invloed op de beloning. Noordhollandsche van 1816 keert extra bonusprovisie uit als het portefeuilleresultaat positief is. “En dat is alweer een verschil met de NVA, want die staan niet echt achter deze vorm van provisiedifferentiatie.”
Koenraad Frans (links) in kasteel Radboud in Medemblik in gesprek met geïnteresseerde NVA-collega’s.

Reageer op dit artikel