nieuws

ING verdeelt Profidas onder Cantos en Malherbe de Juvigny

Archief

De drie vestigingen van NN-captive Profidas worden ondergebracht bij twee andere ING-kantoren. Profidas Eindhoven gaat naar stadgenoot Cantos. De Profidas-kantoren in Schaijk en Zeeland komen onder de vleugels van Malherbe de Juvigny (Den Bosch).

De Eindhovense vestiging van Profidas valt voortaan onder Cantos Financiële Diensten, voor 100% eigendom van ING. De veertien medewerkers van Profidas, kantoor houdend aan de Hondsruglaan, trekken later dit jaar in het in aanbouw zijnde nieuwe Cantos-kantoor aan het Keizer Karelplein. Cantos huist nu nog aan de Dr. Cuyperslaan.
Volgens Cantos-directeur John Roodbeen zorgt de overname – met terugwerkende kracht per 1 januari – voor een substantiële groei. De huidige omzet is e 10 mln uit ruim 25.000 klanten. Cantos ontstond eind vorig jaar uit een fusie van de kantoren BRB Groep, Peeters Adviesgroep en Jansen & Tempelaars. Met 120 werknemers (inclusief Profidas) wil het kantoor “een van de meest toonaangevende dienstverleners op het gebied van employee- en personal-benefits” zijn. Op het briefpapier en op de website profileert NVA-lid Cantos zich als “Member of ING”.
Malherbe de Juvigny
De vestigingen van Profidas in Schaijk (twintig medewerkers) en Zeeland (vijf medewerkers) worden onder één dak gebracht met Malherbe de Juvigny. Van origine zetelt Profidas in Schaijk; de oude handelsnaam is Peelrand Van Roosmalen Assurantiën. Het kantoor in het Gelderse Zeeland is een nevenvestiging.
Malherbe de Juvigny zetelt momenteel nog in Helvoirt, maar zal later dit jaar gaan verhuizen naar de plaats van herkomst: ‘s-Hertogenbosch. Twee jaar geleden werd nog het Bossche kantoor Lentjes & Drossaerts overgenomen van Fortis Bank. Toen werd ook NN-captive Brabant Assurantiën (Vught) aan de portefeuille toegevoegd.
In 2001 heeft het zestig medewerkers tellende kantoor in ING een nieuwe mede-aandeelhouder gekregen. Directeur en aandeelhouder Marcel Malherbe de Juvigny wil niet zeggen of het ING-belang een minder- of meerderheidsbelang is. “Dat is toch helemaal niet relevant”, zo vindt hij. “Onze eigen medewerkers weten dat bijvoorbeeld ook niet.”
Maar u bent toch lid van de NVA? Die denkt daar anders over. U zou toch sinds 1 januari op uw briefpapier moeten melden dat een verzekeraar aandelen in uw kantoor bezit en tevens of dat een minder- of meerderheidsbelang betreft? Malherbe de Juvigny: “De samenwerking is onlangs pas overeengekomen; dat was vorig jaar. We hebben nog geen tijd gehad om over zaken als het NVA-lidmaatschap na te denken.”
Geen captive
Volgens Marcel Malherbe de Juvigny zijn hij, zijn broer Jean-Paul en ING de aandeelhouders van assurantiebedrijf Malherbe de Juvigny; Jean-Paul heeft vorig jaar een aandeel gekocht. Marcel is enig statutair directeur. De directie bestaat verder uit broer Jean-Paul, Hans Hoek (van Lentjes & Drossaerts) en Rein Simon (van het oude Brabant Assurantiën). Profidas-directeur Hans Deijl wordt daar waarschijnlijk aan toegevoegd.
“Wij bepalen hier het beleid. We hebben met ING wel afspraken gemaakt over ons groeiscenario, maar ik wil benadrukken dat we absoluut geen captive zijn.” Binnen drie jaar wil Malherbe de Juvigny via autonome groei en acquisities op een personeelsbestand van 150 zitten. Het kantoor drijft voor 90% op schadeverzekeringen. “En Nationale-Nederlanden heeft daarin helemaal geen groot aandeel. Bij één van de onderdelen is Stad Rotterdam juist heel goed vertegenwoordigd.”
ING schept uiteindelijk wat meer duidelijkheid over de aandelenverhoudingen binnen Malherbe de Juvigny: “ING is meerderheidsaandeelhouder”. Een percentage wordt niet genoemd. De ervaring leert dat het ING-belang vrijwel zeker tussen de 80% en 100% zal liggen.

Reageer op dit artikel