nieuws

ING stopt met Vola

Archief

Vola is gestopt met de verkoop van krediet-, spaar- en beleggingsproducten. Uiterlijk 1 januari staakt de ING-dochter al haar activiteiten. “Vola had geen toegevoegde waarde meer in de verkoop via het intermediaire kanaal”, motiveert ING. Tegelijkertijd stort het concern zich met financieringsdochter Arenda echter volop op de tussenpersonenmarkt.

Behalve het ontbreken van toegevoegde waarde is een andere reden voor het beëindigen van het label dat ING meer diensten onder eigen naam wil gaan aanbieden. Naast het intermediaire kanaal maakte Vola gebruik van internet als verkoopmedium. Eind september konden via internet al geen producten meer worden gesloten. De totale portefeuille van Vola omvat circa 24.000 klanten.
Bestaande spaarrekeningen zijn per 1 oktober opgeheven; de uitstaande spaarsaldi worden overgeboekt naar de tegenrekeningen. Tot 1 november hebben de klanten via internet nog toegang tot Vola Sparen, zonder dat mutaties mogelijk zijn. Lopende leningen blijven tegen de geldende voorwaarden in beheer bij ING.
De beleggingsrekeningen zijn overgegaan naar Fundix. Volgens ING is dat een verbetering. “Het fondsenaanbod van Fundix is groter: er kan in ruim 800 beleggingsfondsen worden gehandeld, bij Vola in 27 fondsen. Verder is bij Fundix het transactietarief anders: e 9,50 per individuele order en 0,5% voor de aankoop van Fundix Voorbeeld Portefeuilles.” De gegevens van de Vola-klanten waren al in beheer bij Fundix. Klanten die niet willen beleggen via de site www.fundix.nl en hun rekening voor 15 november opheffen, krijgen de verkoopkosten vergoed.
Voor het ING-personeel heeft het schrappen van Vola geen gevolgen. “De administratie werd gedaan door medewerkers die ook actief zijn voor andere labels als Movir. Organisatorisch verandert er niets”, zegt woordvoerder René de Sévaux.
Arenda breidt kanaal uit
Vola verdwijnt op het moment dat financieringsmaatschappij en ING-zuster Arenda (Reeuwijk) voor het verstrekken van consumptief krediet het distributiesysteem uitbreidt met de gespecialiseerde kredietbemiddelaars. Voorheen verstrekte Arenda voornamelijk krediet- en leaseproducten via onder andere autodealers en keukenleveranciers. Verder werd al een deel verstrekt via tussenpersonen.
Er zijn nog geen concrete samenwerkingsverbanden met zogeheten professionele kredietbemiddelaars (PKB’ers). “We zijn met een paar van hen in gesprek”, zegt Arenda. Speciaal voor deze groep bemiddelaars is een nieuw kredietbeoordelingssysteem ontwikkeld, dat aanvragen volledig automatisch verwerkt. Met dat systeem kunnen een spaarkrediet en een doorlopend krediet worden aangeboden. “Gespecialiseerde kredietaanbieders hebben meer behoefte aan zo’n systeem dan andere tussenpersonen.”
Volgens Arenda is het niet vreemd dat de activiteiten worden uitgebreid, terwijl moeder ING Vola juist uit de markt haalt: “Wij zijn wel een dochter, maar opereren verder los van ING”.

Reageer op dit artikel