nieuws

ING Bank gestart met ‘APK-keuring’

Archief

ING Bank is gestart met de al eerder aangekondigde financiële APK-keuring voor klanten.

Deze onderhoudsservice betreft een jaarlijks terugkerend gesprek tussen klant en bank, waarin de financiële situatie van de klant onder de loep wordt genomen. Aan de orde komen: inkomen, pensioen, hypotheek, sparen & beleggen en verzekeren.
Na afloop van het gesprek ontvangen klanten een rapport waarin per onderwerp de bevindingen en de adviezen worden weergegeven. In eerste instantie is de onderhoudsservice bedoeld voor bestaande klanten, later kunnen ook niet-klanten gebruik maken van de dienst.
De ‘APK-keuring’ vormt een speerpunt binnen het servicebeleid van de bank en vloeit voort uit de eerder dit jaar gepresenteerde nieuwe strategische richting van de bank, waarin verdiepen van de relatie met de klant voorop staat.

Reageer op dit artikel