nieuws

Hypotheekgever mag boxkeuze 1 terugdraaien

Archief

Huizenbezitters die hun kapitaalverzekering eigen woning in box 1 hebben geplaatst, krijgen alsnog de mogelijkheid van het ministerie van Financiën om hun beslissing terug te draaien en te kiezen voor box 3.

Het ministerie van Financiën biedt deze reparatiemogelijkheid, mede op aandringen van de Vereniging Eigen Huis. De woonconsumentenorganisatie stuurde onlangs een brief naar staatssecretaris Wouter Bos (Financiën) waarin zij erop wees dat veel huiseigenaren “onder druk en op grond van verkeerde informatie” voor de (fiscaal nadelige) box 1 hebben gekozen.
De keuze voor een kapitaalverzekering eigen woning in box 1 biedt voor polissen van vóór 15 september 1999 in veel gevallen geen voordelen ten opzichte van box 3. Voor deze kapitaalpolissen kent ook box 3 een ruime vrijstelling. Box 3 biedt als voordeel dat de huiseigenaar zelf kan bepalen aan welk doel de verzekeringsuitkering wordt besteed. Behalve voor aflossing van de hypotheek kan de uitkering later ook voor andere doeleinden worden gebruikt. In box 1 is aflossing verplicht. Er kan in box 1 een groot nadeel ontstaan, bijvoorbeeld als men verhuist naar een huurhuis of gaat emigreren. Het nadeel kan oplopen tot tienduizenden euro’s.
Huiseigenaren die hun keuze willen veranderen, hebben tot eind 2003 de tijd. Bij twijfel adviseert Eigen Huis de reeds gemaakte boxkeuze opnieuw te beoordelen. De vereniging biedt voor leden op haar website (www.eigenhuis.nl) daartoe een boxkeuzemodule.

Reageer op dit artikel